dimecres, 16 de març del 2011

"Cura Sana. Plantes remeieres d'Alcanar", nou llençament al mes d'abril

En poques setmanes estarà al carrer l'obra de la jove química canareva Vanessa Fibla i editat per Onada. "Cura sana. Plantes remeieres d'Alcanar" suposa tot un recull dels remeis casolans tradicionals, usats tradició rere tradició per la seua efectivitat. Fins a 48 plantes i 26 preparats en forma de xarops o pomades, obtinguts tots ells de forma natural de l'entorn de la Serra del Montsià. Vanessa Fibla els va recopil·lar per a preservar tot aquest coneixement, evitant que en un món cada cop més industrialitzat i globalitzat, caiguera en l'oblit. Amb les seues pròpies investigacions i els trucs que li van compartir una trentena de veïns i veïnes d'entre 45 i 90 anys, persones que durant dècades han provat en ells mateixos i els seus familiars aquestes cures.

D'aquest material va escriure una primera monografia com a treball de recerca, mentre estudiava 2n de Batxillerat a l'IES Sòl de Riu. Un estudi què ha estat destacat fins en tres ocasions: als VII Premis d'Investigació i Recerca i Fundació Caixa Tarragona, la II Festa de l'Enginy de la Universitat Politècnica de Catalunya i als premis del Consell Social de la Universitat Rovira i Virgili, el centre on Fibla s'està graduant en Química Industrial.



Cura sana ens posa de manifest la gran riquesa ambiental i botànica de les plantes del nostre voltant, carregades de principis actius que ens poden guarir de la mateixa manera que ho fa un medicament. Ara bé, per poder extraure les propietats, cal tindre un compte un seguit de factors. No es tracta només d'identificar-les. Els resultats poden ser prou diferents si es cull la planta abans o després de la floració. O el posterior tractament per aconseguir el mètode en el qual s'aplicarà. Així, n'hi ha de pocions que fan efecte de seguida i n'hi ha xarops que necessiten de mesos d'especial preparació. És el cas del xarop de plantatge, que demana que les seues fulles estiguen sota terra amb sucre durant quasi cent dies. El resultat paga la pena: el líquid combat la bronquitis i els constipats de pit.

Farina de garrofa dissolta amb aigua o llet per a la diarrea, ceba partida per a tos nocturna o alcohol de romer per al mal de les articulacions són altres dels remeis que són coneguts des d'antuvi, quan els hospitals i fins i tot els centres de salut només existixen a les capitals i la sabiduria popular era el millor metge disponible. Ara, les noves generacions disposen un manual on s'explica com reconèixer i tractar les diferents plantes i com preparar olis, xampús, ceres, xarops o pomades que ens ajuden a millorar la nostra qualitat de vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada