divendres, 1 d’abril del 2011

Ximo Espinós ressenya L'atzucac del perdedor al diari Información

El redactor Ximo Espinós hi dedica un article al diari Información a l'escriptor Manel Joan i Arinyó i la seua novel·la "L'atzucac del perdedor" (Onada Edicions, 2010), que hi va guanyar el Premi Enric Valor que hi concedeix la Diputació alacantina.

En l'article, Espinós hi parla primer de la figura d'Arinyó i d'altres narratives publicades pel de Cullera en les quals, com a "L'atzucac", es deixen entreveure detalls d'autobiografia: trobàvem ja les constants que després definirien la seua prosa: el sentit de l'humor, l'agilitat narrativa i l'ús d'un valencià acolorit, expressiu, d'una gran vivesa, assenyala l'articulista.

El llibre d'Arinyó ens parla d'anècdotes, vivències, experiències i aventures dins del món editorial i literari, en les darreres dècades. Com enumera Espinós, hi apareixen els tòpics del sector: els premis, els editors, els crítics, els escriptors, els llibres, etc. El sentiment que no ha estat prou reconegut omple moltes de les seues pàgines. Una mescla entre realitat i ficció per la qual també hi treuen el cap noms ben coneguts com Joan Fuster, Empar Moliner o Ferran Torrent, entre d'altres.

El text de l'Información considera el llibre com un ajustament de comptes. D'altra banda, hi destaca el peculiar estil narratiu d'Arinyó: és el que fa més llegidor el llibre, per un gran sentit de l'humor, palés tant en l'estil emprat com en les espaterrants anècdotes contades. L'atzucac del perdedor és, doncs, un digne i coherent continuador dels anteriors volums de memòries, on Manel Joan Arinyó ja excel·lia en el retrat d'una galeria de personatges excèntrics, amb la seua particular família al capdavant. Per les seues pàgines desfilen un grapat de freakies difícils d'oblidar.

Finalment, Espinós conclou l'article apuntant que "L'atzucac del perdedor" és, sobretot, una declaració d'amor incondicional a la literatura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada