dimarts, 14 de juny del 2011

"A l'altra banda del foc" serà la novetat editorial d'Onada per a Sant Joan

L’escriptora flixenca Laura Mur publica “A l’altra banda del foc”, un conte basat en les tradicions i les festes de la Ribera d’Ebre. Editat per Onada, forma part de la sèrie La Feram, adreçada als lectors i lectores d’entre 8 i 12 anys. L’arribada a les llibreries es produirà poc abans de Sant Joan, la festivitat que just és el punt de partida de les aventures dels protagonistes.

Som a Flix, la vespra de Sant Joan. En Martí, un nen de vuit anys, convenç el seu iaio Ramon per acudir a la plaça, a contemplar l’espectacle de la foguera. I a l’igual que passava en aquell film nadalenc, l’avi perd de vista el nét enmig de la gentada. Quant finalment el divisa, atemorit per l’esclat dels coets, en Ramon ha de passar a l’altra banda del foc. Allà no hi és el Martí, sinó un misteriós capgrós que durà el iaio per la vessant més màgica i festiva d’aquesta vila de la Ribera d’Ebre, una vessant farcida de fantàstics personatges que ajudaran o obstaculitzaran la búsqueda del Martí.

“A l’altra banda del foc” és el darrer conte de Laura Mur, una mestra que alterna la tasca docent amb l’escriptura. Nascuda a la mateixa localitat de Flix, aboca en aquest conte bona part dels elements tradicionals flixancos, però que a la vegada, es poden generalitzar a qualsevol poble de les Terres de l’Ebre: el riu, els gegants, les pubilles, les gralles i la banda de música són només una mostra del patrimoni històric i cultural que serveixen de fons a les vivències del iaio Ramon.

El projecte sorgeix en el que ja ha esdevingut gairebé una tradició. Cada any, per les voltes de Sant Joan, l’ajuntament de Flix encarrega a un autor local l’elaboració d’un relat proper a la festivitat. “Vaig decidir tirar endavant un projecte que feia temps que tenia ganes de fer, una història que transcorregués al llarg de les diferents festes de l'any”, apunta Laura Mur, qui defineix el seu treball com “una aventura fantàstica que transcorre a través de l'imaginari popular d'un poble petit.”. L’autora té molt clar l’objectiu d’A l’altra banda del foc: entretindre, sorprendre i fer gaudir a la vegada que reflexionar.

Està dirigit sobretot a nens i nenes d’entre els 8 i els 12 anys. Acompanyen el relat un seguit de poemes que obren cada capítol; composicions que abasten des del poemari popular català fins versos de Joan Maragall, Desideri Lombarte o la Trinca. “M'agrada molt la poesia i com en aquest cas feia un recorregut per les festes de l'any, em va semblar bona idea buscar poesies que parlessin d'aquestes festes i que servissin per a presentar els capítols.”, comenta l’autora.

A banda, les il·lustracions van a càrrec de Rosa Maria Avante Papaseit, qui també exerceix la docència a estes comarques. Una lectura perfecta per gaudir aquest estiu a la vora de l’Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada