divendres, 12 d’agost del 2011

Quan els bandolers atemorien Rossell

Principis del segle XVII. Rossell, la vila més septentrional del Maestrat de Montesa, està atemorida per la presència de Jaume Llinyerola. “Llaurador de professió i bandoler de vocació”, Llinyerola és el líder de les colles, o bergades, que transiten per aquestes terres. La seua carrera comença el 1609, quan atraca un morisc de Calanda que marxa cap el port de Vinaròs per ser expulsat de la península, i d’ací es passa a robar a llauradors i a pastors transhumants. La seua fama és tal, que arriba a ser contractat pel lloctinent del Maestrat per enfrontar-se com a pistoler a un altre grup de bandolers, aquestos de Traiguera. Malferit en una batussa, va ser condemnat a galeres.

Llinyerola és el primer gran bandoler rossellà que assetjarien les gents que van viure entre 1609 i 1616, i la seua peculiar història ha estat recollida en el llibre “Història documentada del Rossell modern”, de Joan Ferreres i Nos, un recorregut per aquesta vila durant els segles XVI, XVII i XVIII. Gràcies a documents legals i judicials de l’època, l’investigador de Sant Jordi ha pogut reconstruir les biografies dels quatre bandolers rossellans més coneguts.

Gorreta

Junt Llinyerola hi actuava el seu cunyat, en Macià Pla, i un morellà resident a Rossell, Antoni Rojo. Tots tres van estar presents al crim del morisc de Calanda i van desenvolupar certa activitat de robatoris els anys següents, fins que al 1611 Rojo es processat i Pla fuig quan el van a buscar a sa casa.

Del que Ferreres i Nos denomina la “segona onada” del bandolerisme a Rossell hi destaca un altre nom propi: en Jaume Salom, conegut com Gorreta. Orfe i maltractat pel seus tutors, es va guanyar la vida com a pastor en altres viles com ara Càlig, la Todolella o La Jana, ocupació que alternava amb les bergades bandoleres. El 1614 es denunciat i empresonat. Els documents han permés reconstruir el seu procés judicial.

Història documentada del Rossell modern

Llinyerola, Pla, Rojo i Salom. Quatre bandolers rossellans que quatre segles després retornen a estar d’actualitat gràcies a “Història documentada del Rossell modern”, l’obra que Joan Ferreres publica aquest mes d’agost. Les biografies d’aquestos personatges formen part d’un complet quadre de la vida quotidiana de la vila entre l’Edat moderna, el perïode històric comprés entre la Mitjana i la Contemporània. Les famílies, l’economia i l’urbanisme són les tres altres potes sobre les quals s’assenta el recorregut que Ferreres i Nos ens proposa per l’antic Rossell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada