dijous, 25 d’agost del 2011

Xavier Garcia Pujades: "La densitat vital i generositat verbal de Pérez Bonfill és amplia"

Xavier Garcia i Pujades (Vilanova i la Geltrú, 1950), és periodista, assagista i biògraf, llarga­ment vinculat a les Terres de l’Ebre. Compta amb una extensa bibliografia, que s'ha eixamplat enguany amb la publicació de "Manuel Pérez Bonfill", una biografia del reconegut intel·lectual, mestre i activista cultural ebrenc. Una obra que enceta la col·lecció "Gent nostra", centrada en els personatges de les nostres comarques.

Com valora l'acollida del "Manuel Pérez Bonfill"?
Molt bé. Tant per la personalitat biografiada, com pel disseny del llibre (breu i de format de butxaca), la gent l'ha acceptat amb interés, cosa d'agrair. La premsa, al voltant de Sant Jordi, li ha dedicat alguns espais, o sigui que espero que s'hagi difòs.

Coneix l'opinió del biografiat després de veure el llibre?

Sí, i és molt positiva. Va estar-ne molt content, perquè va veure, resumides i reflectides, el resultat de les nostres converses i les opinions del biògraf.

Hi ha cap vivència explicada per Pérez Bonfill en les entrevistes que no ha entrat dins la publicació?

Sempre hi ha coses que, pels motius que sigui, no queden publicades. De tota manera, l'essencial queda reflectit.

Gairebé tres mesos després de la presentació, ara enfocaria la biografia de la mateixa manera o canviaria coses?

Bàsicament, l'enfocament seria el mateix: síntesi de les opinions expressades pel biografiat, seguint la cronologia vital, apuntalant aquestes opinions per comentaris i descripcions de context per part del biògraf. Per sort de l'autor de la biografia i del lector, la densitat vital i generositat verbal de Pérez Bonfill és àmplia i, per tant, el material biogràfic també és ampli i permet una elaboració adequada.

Té pensades noves biografies?

El gènere biogràfic fa anys que el practico, resultat d'una llarga dedicació periodística. Ara mateix, vull reescriure la biografia del compositor Joan Guinjoan (Riudoms, Baix Camp, 1931), seguint els records i converses mantingudes durant quaranta anys, quan el vaig conèixer. Igualment, i prosseguint la sèrie Homenots del Sud, tinc previst publicar el tercer volum d'aquesta sèrie, amb gent, també, de tot el conjunt de comarques de Tarragona.

Amb qui li agradaria repetir l'experiència de converses-biografia?
Dintre la Col·lecció "Gent Nostra", que hem iniciat a Onada edicions, i després d'aquest primer volum sobre M. Pérez Bonfill, la idea (després del segon volum que Emigdi Subirats escriurà sobre Gerard Vergés) és que jo mateix conversi de cara a la biografia de Jesús Massip, poeta, arxiver i historiador de Tortosa, que també té moltes coses per contar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada