dimecres, 16 de novembre del 2011

"El regal en la mirada" ressenyat per Manel Alonso

L'escriptor Joan-Baptista Campos va marxar de viatge al Perú. Durant tres setmanes, va recòrrer els indrets coneguts i desconeguets del país andí: la capital Lima, la ciutat d'Arequipa, el Macchu Pichu, l'Amaçones, el llac Titicaca...un recorregut del qual anava prenent bona nota del que veia, del que tastava i olorava, del que hi parlava amb els peruans o amb altres turistes. Unes impressions que han donat lloc a "El regal en la mirada", un llibre de viatges que ens apropa la cultura i la societat peruana.

I just aquesta obra ha estat ressenyada per Manel Alonso en el seu bloc Els papers de Can Perla. Alonso destaca el paper d'observador que hi juga Campos en les diverses escenes que s'hi troba en el seu trajecte, i com les capta, deixant-se sorprendre, o posant parèntesi per aclarir el context.

Campos no es conforma a oferir en aquest nou llibre una mirada de turista que es posa en el paisatge i el paisanatge més tòpics, sinó que intenta oferir-nos un retrat incisiu de la societat peruana, diversa, marcada pel seu passat indígena i colonial. Per a informar-se’n no acudix a les guies oficials únicament, li agrada conversar amb la gent, de la qual també sap escoltar els seus silencis. Campos observa amb atenció la realitat que l’envolta i li pren el pols a l’actualitat. La seua veu, encara que ho voldria, no és totalment objectiva, està marcada per la cultura i per tant per la manera d’entendre el món del lloc d’on és originari.

"El regal en la mirada", de Joan-Baptista Campos, es presentarà el proper 2 de desembre a Castelló de la Plana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada