dimecres, 9 de novembre del 2011

Entrevista a Ángel Rodríguez de Mier, autor de "José Vicente Borrás. memorias de un maestro republicano"

Ángel Rodríguez de Mier ha estat l'impulsor per publicar els escrits del mestre de Càlig José Vicente Borrás, tant els seus relats des de la presó com les seues memòries personals. Com conta en les primeres pàgines, la iniciativa va sorgir quant el fill del professor repressaliat, José Borrás Fenollosa, li va fer arribar el vell bloc de notes que son pare va escriure mentre estava condemnat a mort a Castelló.
A finals de novembre començaran les presentacions públiques del llibre, ja programades en diverses poblacions de les nostres comarques.

Què hi aporten als lectors les memòries de José Vicente Borrás?

Un bon testimoni del que va ser la repressió franquista i del que mai més hauria de passar a casa nostra.

Què ha motivat aquest projecte editorial?

El fet de que el fill del mestre Borrás em facilités els relats que son pare va escriure a a presó de Castelló quan estava condemnat a mort.

Borrás era militant del PSOE i d'UGT en temps de la República, la guerra i la posguerra. Creu que les seues reflexions són vàlides també per a l'Estat espanyol del segle XXI, al marge d'ideologies de partit?

Després de 70 anys Espanya ha canviat molt, benhauradament- Per tant, l'única part vàlida de les reflexions del mestre Borrás és la referent a la lleialtat als principis democràtics, que no és poca cosa.

Amb quins detalls o elements es queda vosté després de conèixer i treballar la biografia de José Vicente Borrás?

Amb la seua honestedat i amb la fidelitat incorruptible a les seues idees.

A més a més, ha incorporat altres fonts orals relacionades amb testimonis que van viure de prop els esdeveniments narrats. Com ha estat aquest treball de camp?

Molt gratificant, doncs en totes aquestes ocasions he pogut comprovar que José Vicente Borrás ens va deixar escrita la veritat. Vull dir, que no va inventar-se cap història.

Considera necessari recuperar, i difondre, estes històries de persones de les nostres comarques?

Necessari del tot. Només així podem conèixer i estimar les nostres arrels.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada