dilluns, 21 de novembre del 2011

Pep Gimeno 'Botifarra' mostra la riquesa de la música tradicional a Benicarló

De gom a gom es va omplir el local de la benicarlanda Penya Setrill per a celebrar la presentació del llibre "La veu de la memòria. Pep Gimeno Botifarra", d'Antoni Martínez Revert. L'escriptor i el conegut cantant xativí van dur a terme un entretingut acte en el qual la cultura popular valenciana va ser la protagonista.

Àlvar Anyó, per part d'Alambor, entitat organitzadora, va ser l'encarregat de presentar a Martínez Revert, qui va ocupar la primera part de l'acte en, com va dir parafrasejant el poeta, a "parlar del seu llibre". "La veu de la memòria" és la biografia artística de Pep Gimeno, el Botifarra, un cantaor de Xàtiva que s'ha postulat en els darrers anys com un dels màxims exponents de la recuperació de la música tradicional valenciana, tot i que duu gairebé tres dècades sobre els escenaris.


L'autor de l'obra va destacar el treball etnogràfic que ha dut a terme el Botifarra, reinvindicant melodies que cada cop més sols restaven en la memòria des més grans. També hi va parlar dels dos discos del cantant, "Si em pose a cantar cançons" (2006) i "Te'n cantaré més de mil" (2009), així com "La barraca", disc d'enguany junt els ebrencs Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. A eixa trilogia s'hi suma el CD que acompanya el llibre de Martínez Revert, una antologia històrica de les cançons del Botifarra, sol o acompanyat de grups de música valenciana.


Tot seguit, va ser el torn del de Xàtiva. Acompanyat de Nèstor Mont a la guitarra, el cantant va oferir un recital més enllà de la música en sí. El Botifarra va fer gala del seus coneixements dels gèneres tradicionals, tot explicant les historietes que s'amaguen darrere les estrofes, relats que en moltes ocasions ell mateix va recollir de les tradicions orals dels vilatans de les Comarques Centrals valencianes. Va sorprendre al públic amb nombroses anècdotes i es va erigir com un expert en la llengua més popular, amb cabassos de dites i refranys i embarbussaments impossibles sense cap més ajuda que la seua memòria.


Vídeo del recital a 3x4.info (F. Alborch)

Entre les cançons que van sonar al local del Setrill hi havia el "Romanç de les jugadores de burro", "El velatori", el "Romanç de Don Simó", la "Malaguenya de Barxeta", la "Jota de Xàtiva" o la "Granaïna de Montaverner", entre moltes altres, que van donar fe dels amplis registres que hi ha dins la cançó tradicional valenciana i de la versatilitat vocal i lírica de Pep Gimeno, el Botifarra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada