dijous, 9 de febrer del 2012

EL "Vitis vinifera cataloniae", al bloc del programa 'Sota terra'

El programa d'història i arqueologia de Televisió de Catalunya "Sota terra", disposa d'un bloc propi on els redactors i redactores de l'espai tracten diversos temes relacionats amb el que s'ha pogut veure en pantalla, aclarir dubtes, aprofundir en alguns aspectes. En un dels darrers articles, el bloc, que rep el nom de "Sobre terra", recòrre la rica trajectòria vinícola a Catalunya, des del vi que es bevia a les províncies romanes fins als nostres dies.

Arribats a un punt, el text recorda el vincle que des de l'antiguitat s'ha establert entre el vi i l'erotisme, una forta parella encapçalada per deïtats com Bacus o Dionís. En aquest sentit, el bloc esmenta el "Vitis vinifera cataloniae", els relats eròtics per a amants del vi:

El vi i l’amor sempre han estat bons companys. Aquesta màxima la coneixien prou bé els antics grecs, ja que Dionís (conegut pels romans com a Bacus) era, alhora, el déu del vi i també de les passions desfermades. Però aquest vincle era vàlid tant a l’antiguitat com avui dia. Per això, l’escriptor valencià Vicenç Palatsí ha reunit a “Vitis vinifera cataloniae. Relats eròtics per a amants del vi” una sèrie de contes propis on l’estima del vi i els cossos van sempre agafades de la mà.

El complet article sobre la història del vi a les nostres terres es pot llegir tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada