dijous, 19 d’abril del 2012

Aquesta vesprada es presenta "La vida tortosina. Volum II" al Felip Pedrell de Tortosa

El segon volum de "La vida tortosina" té lloc aquesta vesprada, a les 19.30 hores, a l'Auditori Felip Pedrell. Hi intervindran l'autor, Quimo Panisello, acompanyat de Miquel Àngel Pradilla, representant d'Onada Edicions, Ferran Bel, alcalde de Tortosa i Arturo Gaya. A més a més, hi haurà passes de fotos i de vídeos amb entrevistes i testimonis presents a l'obra.

La història de la Tortosa més recent i quotidiana retorna amb el segon volum de “La vida tortosina”, el complet treball de Quimo Panisello sobre els comerços, indústries i entitats de la capital del Baix Ebre durant les dècades dels anys 40, 50 60 i 70.
A l’igual que el primer volum, presentat amb notable èxit abans de Nadal, la segona part de l’obra de Panisello recòrre els negocis que van impulsar la Tortosa de la posguerra, tant els que es van consolidar a nivell local com els que van sortir a la recerca de nous mercats.

Nombrosos sectors es tracten en la segona part: des de metal·lúrgies a armeries i des de rellotgeries als productes de neteja, tot passant per les tèxtils i del calcer, els forns de pa i queviures i les empreses de transport. No tot són botigues i indústries, també hi recull institucions històriques com la Biblioteca, el cos de Bombers, l’Orfeó Tortosí, el CD Tortosa, el Carrilet... una llista que, amb tot, s’allarga a les més de cent fitxes, mostra de l’esplendor que van convertir la ciutat ebrenca en una autèntica capital al sud de Catalunya.

Com molt bé diu la lectora i tieta Ada Cid Xutglà: “Hi ha llibres, que tots hem llegit, que parlen de la catedral, de la Suda, o de les cases modernistes, llibres turístics. N’hi ha que expliquen les meravelles dels Ports o del Delta. Però no n’hi havia de les persones, que dia a dia, amb tot el seu esforç, van construir la nostra ‘Tortoseta’, persones com qualsevol altra, que mai no van pensar que sortirien en un llibre, per¬què el que feien era el que havien de fer”.
Pròleg de “La vida tortosina. Volum II”

Tot seguint l’estel del primer llibre, bona part d’aquestes històries s’expliquen a través del nombrós material gràfic que l’autor ha recollit d’arxius i de donacions dels centenars d’entrevistats. Vegem fotografies de tot un segle, anuncis a la premsa de l’època, cartells promocionals, entrades i etiquetes. I és que en Quimo Panisello, dissenyador gràfic, ha sabut apreciar aquest material, tot emprant-lo per a una obra colorida i amena, que desperta la nostàlgia dels que van conèixer les fàbriques (i fins i tot hi van formar part d’elles) i la curiositat dels nous tortosins per descobrir una ciutat que canvia sense pressa però sense pausa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada