diumenge, 27 de maig del 2012

Teatre fàcil: gaudir de la interpretació a les aules

El teatre és una eina eficaç i efectiva a les aules. Els seus beneficis entre l’alumnat són diversos: afavoreix la interacció i l’espontaneïtat, ajuda a treballar l’expressió corporal i verbal, o facilita la capacitat de memoritzar i recitar textos, entre d’altres virtuts. Però, no sempre és senzill trobar una obra que s’ajuste a les necessitats d’una classe de Primària, la qual necessita tant de temes, escenografies i interpretacions ajustades a les seues aptituds com un nombre de personatges variats i sufucients per poder integrar a tothom.

Les mestres Joaquina Barba i Irene Verdú, amb experiència també a la literatura infantil, han volgut solucionar aquest problema amb un seguit d’obres concebudes especialment per a aules de Primer Cicle de Primària. La col·lecció “Teatre fàcil” arranca amb dues propostes de les docents d’Oliva, “Benvinguda la tardor” i “Àngel, l’amic imaginari”, les quals han comptat amb les il·lustracions de Noèlia Conca. 

Cada llibret s’enceta amb unes recomanacions sobre vestuari, decorat o música. Tot i ser obretes que es resolen en el temps que hi dura una classe, compten amb una base pensada per a més de vint personatges diferents, quasi tots ells amb frase. A més a més, són teatrets flexibles, què fàcilment poden incorporar o eliminar papers per tal d’ajustar-se a les necessitats de l’aula. El seu format alterna lletra de pal i lletra lligada, prosa i vers, amb la intenció d’afavorir el trànsit lector.

A “Benvinguda la tardor” ens trobem com tots els elements típics d’aquest període ens anuncien el canvi d’estació. Aparèixen les gotes, cauen les fulles, les formigues recullen menjar i les oronetes fugen del fred. Per la seua banda, a “Àngel, l’amic imaginari” hi trobem la història de Pere, un xiquet reaci a jugar amb la resta de companys i companyes. Un nen misteriós, l’Àngel, li ensenyarà com de fàcil es poden fer amics al pati de l’escola.

Autores amb experiència a la literatura infantil i juvenil 

Les saforenques Joaquina Barba i Irene Verdú combinen la seua tasca docent amb els llibres per a joves i xiquets. El seu coneixement de les aules fa que les seues obres intenten resoldre els conflictes d’aquest entorn, com el racisme a “Aixa arriba a l’escola”, també publicat per Onada Edicions. També hi treballen en llibres d’imaginació, com a “La dolçaina màgica”, un conte que busca les arrels rondallístiques de la Marina.

Els dibuixos de Noèlia Conca contribueixen a representar i donar idees sobre el vestuari i els decorats de les funcions.

Tot seguit us oferim un tast de les obres de "Teatre Fàcil".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada