dilluns, 25 de juny del 2012

"Diàlegs de Dalt i de Baix", ressenyat per Carlos Gámez

Pocs dies després de la Diada de Sant Jordi, el bloc del científic i escriptor Carlos Gámez hi va dedicar una entrada a "Diàlegs de Dalt i de Baix", l'obra teatral d'Orland Verdú, amb qui, com apunta en el mateix títol del text, uneix l'amistat. Tot seguit, reconeix que aquesta situació no empanya la crítica, ja que "es dona el cas de que, a vegades, amistat i bona literatura es donen la mà".

La dramatúrgia del de Petrer està separada en quatre escenaris, quatre diàlegs que enfronten dos personatges que parlen sobre la felicitat, la guerra, l'amor i el destí. "Una prosa austera, hiriente, rayana al existencialismo de Samuel Beckett para hablar de cobardía, de amor a la madre, de amor al padre y de arte", apunta Gámez.

La ciència-ficció com a drama

Entre els quatre escenaris, l'autor de la ressenya es fixa en "Sobre la felicitat", el diàleg futurista entre una dona executiva i un home d'amor mecanitzat: "En un entorno de máquinas, una prestigiosa programadora debe reconocer sus oscuros sentimientos. Y la ciencia ficción le da al entorno un aura de atemporalidad que recuerda a Manuel de Pedrolo. Se da el caso de que Verdú utiliza escenarios igualmente austeros en sus otros diálogos (un bosque, una residencia, los sueños), lo que impregna de coherencia el texto. Se da el caso de que este carácter marcadamente simbólico y atemporal nos obliga a reflexionar sobre el eterno conflicto que reside en el hombre."

Podeu llegir la ressenya sencera de Carlos Gámez tot clicant ací. "Diàlegs de Dalt i de Baix", d'Orland Verdú, es presentarà el proper divendres 29 de juny a la vesprada, a l'FNAC d'Alacant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada