divendres, 22 de juny del 2012

Joan Moreira i "Del bon humor tortosí" a l'Espai d'Arts



La figura i l'obra de Joan Moreira i Ramos van ser protagonistes a l'Espai d'Arts, la secció cultural d'Olga Besolí al programa Dixa'm Vore, que presenta Diana Mar al Canal TE. En l'emissió d'aquesta setmana, Besolí va parlar dels origens de Moreira (1878-1951), un personatge cabdal en la vida artística ebrenca de la primera meitat del segle XX: va ser fundador de l'Orfeó Tortosí, de la Unión Coral Roquetense i de l'Orfeó Montsià d'Ulldecona, i a més, va escriure la lletra de l'Himne a la Verge de la Cinta.

Però, a l'Espai d'Arts s'han volgut centrar especialment en la seua obra literària. Moreira va ser un folklorista que va recollir i documentar tota mena de costums, històries, persones, etc. de la Tortosa del seu temps. Hi va aplegar un extens material, del qual només es conserva "Del folklore tortosí", publicat al 1934 i reeditat pels familiars el 1979.

Unes dècades després, de nou la família ha fet l'esforç per seguir difonent l'obra de Joan Moreira, i per Sant Jordi d'enguany surt al carrer "Del bon humor tortosí", a partir dels textos que el folklorista enllesteix en els seus darrers anys. Un autèntic viatge al passat de la capital ebrenca, "un testimoni cultural impressionat de la nostra gent", en paraules de l'escriptora jesusenca.

El programa, dedicat als grans literats ebrencs del segle XX, també va recòrrer les biografies de Joan Cid i Mulet i de Sebastià Juan d'Arbó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada