dimecres, 4 de juliol del 2012

El poble de Jesús al descobert

Més enllà de la seua imatge de vila ebrenca típica, Jesús amaga una riquesa natural, patrimonial, cultural i social en molts casos desconeguda tant per als mateixos jesusencs com per a la resta dels habitants de les Terres de l’Ebre. Un nou llibre, Jesús, recorre tots aquests elements que el caracteritzen, i ens proposa un complet passeig per aquest poble.

Al marge dret de l’Ebre, a la vista de l’omnipresent capital ebrenca, s’alça el poble de Jesús. Poquíssims quilòmetres separen el nucli urbà del barri de Ferreries, però són suficients per adonar-nos que ens trobem en un indret característic, peculiar, diferenciat. Jesús és una vila que no és municipi, però sí que és poble. Un poble orgullós de les seues pròpies tradicions i festes, del seu territori i de les seues actives entitats. Tot un conjunt que al llarg de la història han fet que la idiosincràsia jesusenca arrelés i cresqués com l’eucaliptus, centenari símbol de la població, que trobem al davant de la seu de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Jesús.

Jesús, un llibre col·lectiu, fet per i per a jesusencs i jesusenques, i també per a la resta del territori, ens endinsa en la seua ànima. Ens descobreix els diversos paratges que escarritxen el seu terme: el Terrer Roig, el barranc de la Cervera, la Vall del Marqués, la riba de l’Ebre o el Pinar de Gaia, habitats per nombroses espècies animals (conills, regandaixos, gafarrons, vanessa dels cards, raboses...) i vegetals (llentiscles, “conillets”, heures, arítjols, garrofers i oliveres, salzes i aubes, ruelles...). Ens parla de la seua història, quan al segle XVIII hi van començar a créixer els ravalets ubicats als voltants del convent franciscà de Santa Maria de Jesús, que és l’epicentre del poble, fins al punt que sant Francesc d’Assís és el patró al qual es dediquen les festes majors.


El reflex d’un poble actiu

L’obra no s’atura en la història i el territori, sinó que també exposa el Jesús actual, el que fan possible més d’una vintena d’entitats culturals, esportives, socials, religioses i veïnals, com ara l’Associació de Veïns Jesús Catalònia, l’Associació de la Dona, els Grallers i Tabalers o els 7 Cervells. A més, el llibre dedica espai al cicle festiu, a la gastronomia, a la parla, a l’educació i als serveis, entre altres àmbits.

Tampoc no oblida els jesusencs i jesusenques que han destacat en diversos aspectes: el lingüista Josep Panisello, l’historiador Enric Bayerri, el literat Joan Cid i Mulet o el ceramista Joan Panisello, per dir-ne alguns. I en els esports, Jesús ha estat el bressol de bons ciclistes, com Ramon Serret, Mario Sabaté, Francesc Chavarria o el malaguanyat Guillermo Blasco, i no podem oblidar-nos del gairebé centenari Club de Futbol Jesús Catalònia.

Un bon nombre de col·laboradors

El llibre Jesús ha comptat amb les aportacions de diversos estudiosos locals en diferents àmbits, com ara el periodista Jaume Borja, la professora Clara Curto, la biòloga Laia González, la periodista i gestora cultural Maite Mestre, l’estudiant de Ciències Polítiques i de l’Administració Àitor Pérez, la mestra, activista cultural i regidora Dolors Queralt, mossèn Paco Vives i les filòlogues Mònica Montserrat, Mònica Sales i Laura Roig. A més, s’il·lustra amb les fotografies d’Antonio Melero.

Aquesta faena multidisciplinar ha estat coordinada per Mònica Montserrat Grau i per Vicent Pellicer Ollés. Mònica Montserrat desenvolupa la seua tasca a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la UOC. Per la seua banda, Vicent Pellicer, tècnic en normalització lingüística, té una llarga trajectòria com a fotògraf i escriptor, especialitzat en el patrimoni natural de les Terres de l’Ebre.

El llibre Jesús forma part de la col·lecció Cruïlla, destinada a conèixer els pobles de les comarques de la diòcesi de Tortosa i que ja ha recorregut indrets com Rossell, Amposta, Ulldecona, La Sénia o el Ballestar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada