divendres, 31 d’agost del 2012

Arriben els primers actes de la III Festa Estellés

A poc a poc, el 4 de setembre s'està consolidant com la Diada Estellesiana. Eixe dia de l'any 1924 arribava al món en Vicent Andrés Estellés, el fill del forner, poeta universal i immortal que va marcar un abans i un després a les nostres lletres. A mode d'homenatge, com fan els escocesos amb el seu Robert Burns, fa dos anys l'escriptor Josep Lozano va impulsar una celebració on es recordaren els versos del de Burjassot. De seguida, nombrosos indrets van prendre la paraula i van esclatar al llarg del territori les "Festes Estellés" i els "Sopars Estellés". L'any passat la iniciativa va continuar i es va estendre fins a prop d'una cinquantena d'actes al llarg del mes de setembre.

Ara, a pocs dies d'arribar de nou a eixe 4 de setembre, es tornen a convocar per tercer any les activitats estellesianes. En Josep Lozano va emetre la crida el passat juliol i des de llavors, s'estan anunciant les festes que de nou esquitxen el domini lingüístic i més enllà. Tot i que existeix ja un bloc que arreplega les convocatòries, des d'ací volem fer una repassada a alguns dels quals hi tindran lloc en breu.

Guardamar del Segura


El foc s'obri pel sud. Guardamar del Segura acull la seua Festa Estellés aquest dissabte 1 de setembre, amb un sopar organitzat per l'Associació Cultural La Gola, en la qual es recordarà la figura del poeta.

Quart de Poblet

El dijous 6 de setembre arriba a aquesta vila de l'Horta. Ací l'activitat consistirà en un sopar d'entrepà i picaeta (a un preu de 3 euros), poemes, balls i música en honor de Vicent Andrés Estellés. Serà a partir de les 21 hores, a la Plaça de l'Esglèsia, i convoquen un bon grapat d'entitats culturals de la població. A més a més, s'ha impulsat el hashtag #estellesquart per fer el seguiment per Twitter.

Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València

L'associació universitària valentina retrà el seu homenatge el proper 7 de setembre, i ho farà en forma de sopar literari. Serà a Burjassot, el poble natal del poeta, i a banda de les composicions estellesianes hi haurà la participació de l'actor Vicent Grande i dels violinistes Cristina Llimerà i Miquel Cano.

La Sénia


Eixe mateix dia, els versos d'Estellés ressonaran a l'altra banda del riu. Concretament, a La Sénia, on el Centre Obrer i les actius components de Rodonors Invictes han preparat, a partir de les 20.30 hores al local del Centre, un diàleg poètic entre els homenots Estellés i Fuster: "De quan Joan Fuster i Estellés eren encara molt petits i anaven a l'escola dels caganets (... i un dia la van fotre de debò)", una idea dels Rodonors amb direcció musical de Laia Reverté.

Paiporta


L'endemà, el 8 de setembre, Paiporta celebrarà la Nit Vicent Andrés Estellés, organitzada per l'Associació Cultural El Barranc. Començarà allà a les 21.30 hores, al jardí del Museu de la Rajoleria de Paiporta. Consistirà en un sopar amb productes de la terra, seguit de projecció de vídeos del literat i recital poètic. El sopar té un preu de 6 euros, i es pot fer la reserva abans del 6 de setembre al correu elbarranc@elbarranc.net

Són només algunes de les Festes Estellés més properes, segons avance setembre en parlarem de moltes altres.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada