diumenge, 30 de setembre del 2012

" Aquest llibre deixarà constància del cant popular d’altres èpoques, el qual quedarà com a un tresor de la nostra tradició cantada". Entrevista al musicòleg Joaquim Icart

El llibre "Cançons tradicionals a Mont-roig del Camp" ha comptat amb la participació d'un bon grapat de gent. Hi ha les informants, les àvies que durant aquest temps han rememorat les melodies de la seua infància; hi ha també els membres del Centre d'Estudis Mont-rogencs, que han organitzat les entrevistes i n'han arreplegat els enregistraments. I també hi ha el paper que han jugat en Joaquim Icart i n'Anna Cazurra, transcriptors de les cançons en les partitures que hi apareixen a l'obra i que permeten la seua preservació.

Precisament, amb motiu de la presentació del llibre a Mont-roig, el passat divendres, el diari El Jornal ha entrevistat Joaquim Icart, un musicòleg tarragoní amb una ampla trajectoria artística (en múltiples vessants), qui apunta, en primer lloc, l'aportacio del llibre.

Aquest llibre, és un recull de cançons que varen ser populars a Mont-roig en els temps de la infància les senyores que les van cantar per a la seva transcripció al pentagrama. Segurament més d’una, hauria quedat en l’oblit, i possiblement en perill de desaparèixer en la nostra memòria.

Icart també hi destaca el paper pioner de Catalunya en l'estudi de la cançó tradicional, i apunta que cal que les noves generacions la coneguen atès que "cantar-la ara es converteix en un himne a les vides dels qui ens van precedir, alhora que fan reviure en nosaltres aquelles mateixes emocions. D’això en diem història viva, i és la que fa que el sentir d’un poble transcendeixi el pas del temps."

Podeu llegir l'entrevista íntegra d'Eduard Boada a Joaquim Icart tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada