dilluns, 3 de setembre del 2012

El més consultat a Onadaedicions.com durant agost

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'agost.

FICCIÓ

1. Altres encàrrecs de Miquelet. Per primer cop enguany, el títol més consultat en l'apartat de ficció correspon a una obra de caire infantil. A la primavera, Jesús Serrano ens portava més aventures de l'intrèpid Miquelet Setencàrrecs, il·lustrat per en Jordi Alfonso. Gràcies a ell i a la seua granota Teresina, els xiquets i xiquetes ampostines poden conèixer algunes de les històries de fa cent anys de la seua ciutat. Una forma per introduir als més menuts el cuquet de la història i per preservar la memòria local.

2. Les vertaderes memòries de Salvador Orlan. Miquel López Crespí, un dels autors mallorquins contemporanis més destacats, se centra en el que hi va passar a l'illa durant els primers moments de l'esclat de la Guerra Civil. I ho fa des dels ulls de Llorenç Villalonga, el reconegut autor de "Bearn" i col·laborador dels falangistes a Palma. Una obra polèmica, a mig camí entre la realitat i la ficció, que vol descobrir el tarannà del que posteriorment seria un clàssic de les lletres catalanes.

3. Desterrats. Una altra novetat santjordienca d'enguany que hi apareix per primera vegada a l'escalafó. Marc Artigau és un nou valor dins la literatura catalana, però, al mateix temps, ja s'ha consolidat gràcies a diversos guardons que ha anat collint en els darrers temps. Aquest poemari, per exemple, ha guanyat el Vila de Puçol. Multigènere, amb Onada ha publicat també la dramatúrgia "Les sense ànima" i prepara un conjunt de contes radiats a "El Club de Mitjanit".

4. Kalenda d'hivern. Publicada en les mateixes dates que l'anterior i avalada per un altre premi, el Vila d'Almassora, aquesta obra de Raimond Aguiló explora en el pas del temps i la nostàlgia, vistos des de la sensibilitat d'un poeta que està recollint nombrosos guardons en els darrers anys.

5. La mort a l'ombra del bibliotecari. En un moment en el que la novel·la negra està en el més lloc més destacat de les llibreries, Màrius Moneo ens porta una història de crim (i humor), on un tímid bibliotecari contempla un assassinat que li complicarà la seua tranquila existència al poblet de Corbera. Amb aquest argument i una sorprenent evolució dels esdeveniments, el de Berga va endur-se el darrer Ciutat de Sagunt.


NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Un cop més, el receptari d'aquest producte ben nostrat demostra que ha esdevingut una de les grans obres editades gastronòmiques en els darrers temps, com fa palesa que pràcticament des de la seua publicació haja estat al capdavant del més consultat. La Fundació Alícia, junt a nombrosos cuiners, pastissers i restauradors catalans innoven amb un ingredient que, tot i ser ben conegut a les nostres contrades, sorprén pels seus variables usos i les seues propietats nutritives.

2. El riu Sénia. Una novetat estival hi entra a la llista. Aquest passat mes d'agost arribava a les llibreries un nou volum de la Biblioteca Taula del Sénia, un recorregut per un dels rius més característics de les nostres comarques, per on, des de la Tinença fins Sòl de riu, podem descobrir el seu entorn natural, la seua història, els seus pobles, els múltiples aprofitaments humans (molins, batans, recs, etc.) Una obra coordinada per Victòria Almuni i Ferran Grau.

3. La cuina del Delta de l'Ebre. Conèixer el Delta des de la taula; aquest és l'objectiu del receptari que ens proposa l'Associació Local de la Dona de la Cava, una activa entitat que ha recopilat nombrosos àpats tradicionals que les seues membres han après de generació en generació. Plats de tota la vida, amb històries al darrere, que aprofita els recursos naturals de l'entorn.

4. Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló. Ara fa un any, Francesc Delcastillo, Carme Alonso, Pepa Àlvarez i Òscar Coll, van publicar aquest volum, un original estudi sobre la vida i l'obra de Vicent Andrés Estellés, que s'acompanya d'un disc de versions de poemes del de Burjassot, a càrrec de Ximo Caffarena. En aquest període, aquest llibre, adreçat especialment a la docència en secundària i batxillerat, s'ha presentat per nombrosos indrets de les nostres terres, i ha contribuit a difondre, encara més si cap, la riquesa que ens va deixar el fill del forner.

5. Jesús. La darrera incoporació a la col·lecció Cruïlla ens descobreix aquest poble ebrenc, a la vora de Tortosa, carregat d'una història, societat i patrimoni que a simple vista pot passar desapercebut, però hi amaga les seues peculiarietats que el confereixen un caràcter únic. El llibre es una obra col·lectiva, on han participat un bon grapat de jesusencs i jesusenques, coordinats per Mònica Montserrat i Vicent Pellicer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada