dimarts, 25 de setembre del 2012

Josep Pascual Tirado i Tombatossals, vistos per Josep Miquel Bausset

El proper 4 d'octubre, la castellonenca Llotja del Cànem acollirà la presentació de "Viatge al país de Tombatossals", una adaptació lliure i il·lustrada del clàssic de Josep Pascual Tirado, a càrrec de Vicent Pitarch i Xipell. La publicació s'emmarca dins dels actes del 80é aniversari de les Normes de Castelló. Com el programa d'aquesta efemèride es va donar a conèixer a principis d'enguany, ja des de llavors es va anunciar l'arribada, per a la tardor, d'aquesta versió del "Tombatossals", dirigida al públic infantil.

En aquest sentit, al llarg d'aquest 2012 s'han publicat diversos articles al voltant de les Normes i del mateix Tirado (es compleixen 75 anys de la seua mort), un dels seus signants i personatge clau en la literatura castellonenca. Un d'aquestos articles és el que dedica Josep Miquel Bausset a l'autor, i que va ser publicat al Mediterráneo el passat mes de juliol i que es pot llegir ací en línia.

Bausset biografia la figura de Josep Pascual Tirado (1884-1937), definit entre els seus com "personatge dinàmic i amic de la broma", des dels seus inicis com a redactor al periòdic estudiantil i el seu posterior pas pels camps i les hortes de Castelló, una experiència cabdal que es reflectirà en la seua literatura. Posteriorment van indre els textos a La Província, les primeres novel·les, el Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura, i al remat, les seues dues grans obres "De la meua garbera" i "Tombatossals", "la creació d'un mite nacional", diu l'article paragrafiant Lluís Gimeno. Amb tot, com assenyala Bausset "hauríem d’aprofitar aquesta data per llegir el Tombatossals, una obra que és, com diu el professor Lluís Gimeno, 'la culminació de les virtuts literàries dels escriptors castellonencs'."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada