dimarts, 11 de setembre del 2012

"Viatge al país de Tombatossals": la llegenda de Castelló per als més menuts

Tombatossals és, sens dubte, el personatge més conegut de Castelló de la Plana. Va nàixer als anys 30 del passat segle, de la mà de Josep Pascual Tirado (1884-1937), un propietari agrari benestant que va atorgar a la ciutat la seua llegenda fundacional, basant-se en les grans obres medievals valencianes, històries de cavallers, reis i princeses, d’aventures i lluites. Així doncs el llibre va donar pas al mite. 

Tombatossals i la seua colla (Arrancapins, Bufanúvols, Tragapinyols i Cagueme) tenen la missió d’eixamplar les terres del Rei Barbut, i en el seu nom guanyen a les tropes de Garxolí del Senillar, senyor de Montornés, i després conquesten les illes Columbretes per a la princesa, en una ferotge batalla. Unes experiències que ens expliquen com s’hi va formar la ciutat i terme de Castelló tal i com la coneixem, i que al remat, ha estat considerada com una de les obres literàries valencianes més destacades del segle XX. En aquest 2012, precisament, hi ha efemèrides que afecten ciutat i autor. 

D’una banda, es compleix el 80è aniversari de les Normes de Castelló, i d’altra, el 75è aniversari de la mort de Tirado. Per eixos motius, s’ha editat una nova adaptació del Tombatossals amb la qual es permet homenatjar i commemorar les dues fites. “Viatge al país de Tombatossals” és una adaptació lliure, il·lustrada i dirigida al públic infantil. La narració ha estat versionada pel filòleg Vicent Pitarch, mentre que els dibuixos van a càrrec de Xipell, qui s’ha basat, a la seua vegada, en els treballs d’un altre il·lustre artista castellonenc, en Joan B. Porcar (1889-1974). Ha estat editada per Onada, dins la col·lecció Imagina. 

Amb “Viatge al país de Tombatossals”, Pitarch i Xipell contribueixen a què Tombatossals i els seus també puguen estar a l’abast dels lectors més menuts, així com servir de material didàctic per a les aules. Una adaptació lliure, però, que manté les característiques que Josep Pascual Tirado: l’estima a la terra i a la llengua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada