dilluns, 1 d’octubre del 2012

El més consultat a Onadaedicions.com durant setembre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de setembre.

FICCIÓ

1. Viatge al país de Tombatossals. Entra amb força una de les novetats literàries d'aquestes setmanes, i que es presentarà el proper 4 d'octubre a la Llotja del Cànem de Castelló. Aquest conte és una adaptació lliure i il·lustrada del clàssic de Josep Pascual Tirado, el famós Tombatossals que ha donat peu a la mitologia fundacional de la capital de la Plana. Ara, per commemorar el 80é aniversari de les Normes de Castelló, i per apropar el clàssic als més menuts, el filòleg Vicent Pitarch i el dibuixant Xipell ens porten aquesta nova versió, amb tots els personatges i aventures que s'han guanyat un lloc a l'imaginari col·lectiu.


2. Un pont sobre el meridià. Si darrerament hi ha un llibre representatiu de la literatura nord valenciana, sens dubte és aquest recull d'històries de l'Associació El Pont. Xicotetes històries de les comarques de la Plana, el Maestrat o l'Alcalatén, en els nostres dies, un espai geogràfic i humà que esdevé un protagonista més dels tretze relats inclosos al volum. A més a més, una autèntica targeta de presentació per donar a conèixer els autors i autores que es mouen per aquestes comarques, un territori més literari del que ens pensem.

3. Diàlegs de Dalt i de Baix. Encara que el teatre és un gènere "menor" dins la família de la literatura de ficció, el petrerí Orland Verdú ha posat de manifest que una dramatúrgia pot ser tan interessant com una novel·la. El de Petrer ha presentat el seu llibre, guanyador del Ciutat de Sagunt 2011, en nombrosos espais, el darrer, la Setmana del Llibre en Català a Barcelona.

4. Vitis vinifera cataloniae. Amb un recorregut de més d'un any a les prestatgeries, el llibre de Vicent Palatsí ha estat marcat per una bona acollida de crítica i de públic, interessats per la combinació d'erotisme i enologia nostrada, servida per un seguit de relats independents, els quals exploren i sorprenen el lector. En aquest mes de setembre, l'obra ha estat ressenyada per un diari d'Eivissa, que fa palesa de la vigència del volum.

5. La mort a l'ombra del bibliotecari. Una altra obra que es va presentar a la Setmana del Llibre en Català va ser aquesta novel·la d'intriga i humor negre que ens proposa Màrius Moneo. El berguedà va guanyar el Ciutat de Sagunt amb les aventures i desventures de l'Artemi Boix, un tímid bibliotecari d'un poblet que es veu immers en una trama de crim i amor que mourà els ciments de la seua rutinària existència.


NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Per nové mes consecutiu, el llibre de la Fundació Alícia i diversos restauradors, cuiners i pastissers de les nostres terres s'ha col·locat al més alt de l'escalafó. Una obra que ha esdevingut la de més volada en no-ficció, amb un important seguiment mediàtic atesa la seua temàtica, sorprenent tot i ser un ingredient proper i nostrat. Al setembre ha continuat d'actualitat al presentar el llibre als prestigiosos Premis Gourmand World Cookbook.

2. Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló. Setembre és, sens dubte, el mes estellesià per excel·lència, amb nombrosos actes, sopars, homenatges i lectures que s'han dut (i es duen) a terme per les nostres terres. No és d'estranyar, doncs, que hi haja pujat l'interés per l'original proposta de quatre professors i professores benicarlandos, Francesc Delcastillo, Carme Alonso, Pepa Àlvarez i Òscar Coll, que a partir de col·laboracions d'especialistes literaris i de músics donen una nova manera per veure i tractar l'obra i la figura de Vicent Andrés Estellés.

3. Vocabulari de Catí. Una novetat d'aquest estiu ja passat, que es va presentar a Catí a principis del mes d'agost. El Vocabulari és un inèdit de Mossén Joan Puig, un estudiós catinenc de principis del segle XX, que va captar els costums i parlars de la vila i terme. El manuscrit, que va sobreviure als avatars de la guerra civil, ha estat editat per Pere-Enric Barreda i Àngela Buj, els quals recuperen un ric patrimoni històric de les nostres terres.

4. La cuina del Delta de l'Ebre. Encara que no ha gaudit de la popularitat i el ressò de l'altre llançament de la col·lecció La Teca, que encapçala aquesta llista, el receptari de l'Associació Local de la Dona de la Cava també ha tingut una notable acollida, tot quedant com una genuïna mostra de la cuina tradicional del Delta, feta amb els ingredients que aquest espai ha posat durant dècades a l'abast dels habitants i transmés de generació en generació. També ha estat seleccionat per als Premis Gourmand.

5. El riu Sénia. Tanca la llista una altra obra que ha vist la llum al llarg de l'estiu. El quart volum de la Biblioteca Taula del Sénia és un complet estudi sobre l'entorn del riu que dóna nom a aquesta unió de municipis. Victòria Almuni i Ferran Grau coordinen un llibre que parla d'història, de naturalesa, d'aprofitaments humans i de patrimoni arquitectònic entre la Tinença i Sòl de riu. Però, ho fan des de la divulgació, dirigit a qualsevol lector interessat en el nostre entorn més immediat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada