dimarts, 27 de novembre del 2012

Conferència sobre les Normes de Castelló a l'Espai Onada de Benicarló, aquest dimecres


El 80è aniversari de les Normes de Castelló es commemorarà aquest dimecres 28 a Benicarló, dins d’un acte que anirà a càrrec de Vicent Pitarch, i que s’emmarca dins el cicle de conferències “El llibre, un plaer” que organitza l’editorial Onada al seu Espai Cultural (ubicat a la Plaça de l’Ajuntament 3-5) a partir de les 19.30 hores. 

El filòleg, sociolingüista i escriptor vila-realenc abordarà la promulgacio d’aquestes bases de la normalització lingüística valenciana, els seus protagonistes i les figures coetànees de Pompeu Fabra i Mossén Antoni M. Alcover. Les Normes de 21 de desembre de 1932 són una de les grans fites històriques de la llengua pròpia, en la qual hi van participar les grans figures intel·lectuals de l’època i que va suposar un salt en el redreçament, la unificació ortogràfica i l’ús normatiu del valencià. 

A continuació, Pitarch hi presentarà l’obra “Viatge al país de Tombatossals”, una adaptació lliure, il·lustrada per Joan Montañés, Xipell, del clàssic conte de Josep Pascual Tirado, del qual es compleix enguany el 75è aniversari de la seua mort. Amb Tombatossals, Bufanúvols, el Rei Barbut i molts altres, Tirado va deixar per escrita la mitologia fundacional de Castelló, uns personatges que a dia d’avui se’ns presenten com autèntics símbols de la capital de la Plana. 

L’adaptació de Vicent Pitarch, publicada al passat setembre per Onada, té per objectiu difondre les aventures de Tombatossals i la seua colla entre el públic infantil, especialment a les aules. De fet, es pot disposar d’una guia didàctica per treballar el conte a classe, feta per Joan Josep Peraire. 

“El llibre, un plaer” 

Aquesta és la segona conferència del cicle “El llibre, un plaer” que organitza mensualment Onada Edicions a Benicarló, i que va comptar a l’octubre amb el periodista esportiu Joaquim Maria Puyal. Amb aquesta iniciativa es pretén oferir espais de reflexió i debat al voltant de les propostes literàries i culturals presentades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada