divendres, 2 de novembre del 2012

El més consultat a Onadaedicions.com durant octubre

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'octubre.

FICCIÓ

1. Viatge al país de Tombatossals.  Per segon mes, l'adaptació lliure i il·lustrada que Vicent Pitarch i Joan Montañés, Xipell, ens han portat del clàssic Tombatossals de Josep Pascual Tirado ha estat el més consultat en l'apartat de ficció. Una novetat que es va presentar a principis d'octubre a la Llotja del Cànem de Castelló (on sinó?) amb un notable èxit, i que també algunes escoles ja han treballat amb la llegenda fundacional de la capital de la Plana, com la de Benlloch. Per al mes de novembre, hi ha previstes noves presentacions, com ara a Benicarló, dins del cicle de conferències d'Onada Edicions.

2. Vitis vinifera cataloniae. Els relats eròtics per a amants del vi que ens proposta el castellonec Vicent Palatsí hi mantenen l'interés del públic en aquestes acaballes d'enguany, amb gairebé any i mig de recorregut a les llibreries. Una obra que continua planejant presentacions arreu del territori per mostrar el bon resultat de la mescla de tres plaers: la literatura, el vi i l'erotisme. Per a novembre, hi prendrà part a la Setmana de la Literatura Eròtica a València, i hi ha altres actes convocats a Betxí i El Masroig.

3. El Halloween de Muniatto. Per primer cop en els dotze mesos que s'ha confeccionat aquest escalafó hi arriba a la llista un dels contes de Muniatto, l'inquiet xiquet creat per les germanes Olga i Ester Besolí basat en el conegut pallasso ebrenc. Aquesta contalla, publicada al desembre passat, hi és d'actualitat justament aquesta setmana de Halloween, castanyes i carabasses.

4. Diàlegs de Dalt i de Baix. A punt de complir-se l'any de la seua publicació, dins de les obres guanyadores del passat Ciutat de Sagunt (fa pocs dies s'ha donat a conèixer el nou guanyador en teatre, el gandienc Joan Manuel Matoses), el llibre d'Orland Verdú ha demostrat que un text teatral pot despertar tant interés com el gènere poètic o narratiu. El de Petrer fa reflexionar en temes fonamentals com la guerra o el destí, entre d'altres, en quatre diàlegs independents un dels altres.

5. Muniatto busca bolets. Una altra contalla de Muniatto tanca la llista de ficció d'octubre. Aquesta aventura del xiquet, publicada fa uns anys, també és típica de la tardor, l'època boletaire sense cap mena de dubte. El conte d'Olga i Ester Besolí, dirigit a infants d'entre 3 i 5 anys, ens mostra que els bolets, com les persones, no s'han de jutjar només per l'exterior.



NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. De nou, el receptari sobre les possibilitats de la garrofa com a condiment ha estat un dels més sol·licitats dels lectors i lectores de la pàgina web. L'obra, duta a terme per la Fundació Alícia (organisme que hi col·labora en una nova publicació gastronòmica d'Onada, que arribarà en breu a les llibreries), i diversos cuiners i pastissers de les nostres terres, també ha continuat d'actualitat, i de fet, en aquestes setmanes, han arribat ressenyes a revistes digitals com 7 Canibales o blocs com La Cuina Violeta.

2. Benicarló, 1841-1965. La història de Benicarló ha estat un dels grans projectes que ha dut a terme l'editorial en 2012 (i anteriors) i es va presentar amb èxit el passat 20 d'octubre, al Magatzem de la Mar. L'obra de Juan Luis Constante són tres volums exhaustius, enciclopèdics, sobre el recorregut històric d'aquesta localitat del Maestrat en els darrers dos segles.

3. Vocabulari de Catí. Una obra que tota i la seua localitat, centrada especialment a la vila de Catí, esdevé una genuïna mostra dels parlars més autèntics del Maestrat interior i els Ports de Morella. Fa gairebé un segle que el mossén Joan Puig i Puig va realitzar aquesta compilació de paraules, expressions, topònims, etc relacionades amb les festivitats i els costums catinencs, i que ara arriba amb una edició a càrrec de Pere-Enric Barreda i Àngela Buj, reconeguts estudiosos de la història i la llengua de les nostres comarques.

4. José Vicente Borrás. Memorias de un maestro republicano,va ser un dels èxits de finals de l'any passat. Al llarg de novembre i desembre, Ángel Rodríguez de Mier va exposar en nombrosos auditoris les vivències del mestre republicà de Càlig José Vicente Borrás, experiències durant la Guerra Civil i la posguerra que va deixar detallades en diversos documents, un d'ells mentre esperava l'indult que el salvara de la condemna de mort. Aquest diumenge el llibre es presenta a Forcall, on el mestre Borrás va exercir als anys 60, després de més de dues dècades repressaliat per les autoritats franquistes.

5.  La cuina del Delta de l'Ebre. I per tancar la llista d'octubre, un altre clàssic de l'escalafó de no ficció. Veure el Delta a través d'una cassola ha estat l'objectiu d'aquest receptari de cuina tradicional que han dut a terme les membres de l'Associació Local de la Dona de la Cava. Receptes trameses de generació de generació i ingredients del territori més immediat donen peu a un seguit de propostes culinàries entroncades directament amb les bondats de la cuina més mediterrànea.lgació, dirigit a qualsevol lector interessat en el nostre entorn més immediat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada