dilluns, 25 de març del 2013

"El binomi perfecte". Article de Carina Filella sobre "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena"

"El binomi perfecte". Així era la parella que formaven en Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany, intel·lectuals de Mallorca i Barcelona que van fer cap a Tarragona a principis de la dècada dels 70. Fins la seua marxa, al 1991 (ell al gener, ella a l'octubre) la seua influència va marcar la vida cultural i literària del Camp. Ara, el llibre "Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany a escena", recull el seu llegat tarragoní.

Com apunta Carina Filella en el seu complet article a El Punt Avui, "els dos escriptors no només es van implicar en els estudis universitaris, sinó que van remoure, i de valent, la vida cultural tarragonina. La seva activitat docent continuava fora de les aules i van liderar un grup de tarragonins que van compartir afinitats personals i literàries." El llibre parteix d'aquest grup de tarragonins: Josep Bargalló, Joan Cavallé, Maria Antònia Ferrer, Josep Anton Codina, Guillem-Jordi Graells... coordinats per Montserrat Palau i Magí Sunyer. Són articles que combinen l'estudi literari amb una certa memòria històrica d'aquells anys en què "Tarragona era una ciutat poc dinàmica, ensopida culturalment i amb la pesada llosa del franquisme a sobre."

La segona part de l'obra es dedica al teatre, especialment el de Capmany, com recòrre el text de Filella, amb aportacions vingudes d'arreu del territori catalanoparlant: "Els altres treballs del llibre se centren més en l'activitat teatral. Isabel Granyà tracta sobre els inicis literaris de Capmany. El professor de la Universitat de València Ramon X. Rosselló se centra en la relació de la dona amb el teatre, “que no es limita només al fet d'escriure obres de teatre, sinó que també va ser actriu, directora, escenògrafa, productora..., va contribuir a dinamitzar el món teatral del moment”, segons Jordi Ginebra. Antoni Artigues (Universitat de les Illes Balears) escriu sobre Vidal Alcover a l'Escola de Mestres de Palma. I, finalment, Gabriel Sansano (Universitat d'Alacant) tracta sobre la recepció del teatre de Vidal Alcover: “Una obra l'hi van aixecar amb tots els honors i l'altra li xiulaven. Escrivia el que li semblava”, diu Ginebra."

L'article "El binomi perfecte" de Carina Filella es pot llegir tot clicant ací.

Foto: Presentació del llibre a la Llibreria La Rambla de Tarragona. El Punt Avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada