dimarts, 2 d’abril del 2013

El més consultat a Onadaedicions.com durant març

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de març.

FICCIÓ

1. Set narracions curtes per a una setmana llarga. La llista de ficció s'obri amb una sorpresa. Fa ja tres anys que l'autor castellonenc Joan Andrés Sorribes hi va guanyar el Vila d'Almassora amb aquest recull de contes, i pel que sembla, hi interessa tant als lectors i lectores com el primer dia. I és que les propostes de Sorribes combinen unes lectures amenes amb la possibilitat de llegir els contes a colpets, segons la disponibilitat del qui està a l'altra banda de les pàgines.

2. Marc i el poder sobre el temps. Primera novetat de la llista. Aquesta novel·la infantil de l'autora Mercè Climent ens presenta en Marc, un xiquet de Muro (al Comtat) que obté un poder fantàstic: pot controlar el temps al seu desig. Les coses però, poden ser més complicades del que pareixia en un primer moment. Un llibre adreçat a xiquets i xiquetes d'entre 8 i 11 anys, i que compta amb una proposta didàctica per tal de traure'n tot el profit a l'obra i pensar-hi sobre el que s'ha llegit. Compta amb il·lustracions d'Àgueda Climent.

3. Món animal. No és una novetat literària, però sí ho és a aquest escalafó. Fa dos anys el vila-realenc Jordi Colonques hi presentava aquesta novel·la, la qual havia estat guardonada amb el Premi Vila de Puçol de Narrativa. Sense perdre ni un gram de vigència, Colonques ens proposta un llibre carregat d'humor negre on ens presenta a un seguit de personatges, estrafolaris però que sovintegen als nostres carrers. De fons, la inauguració d'un parc zoològic. Una bona mostra de la nova literatura valenciana.

4. Cantaments. Ivan Brull és el representant del gènere poètic, just en el mes en el qual ha tingut lloc el Dia de la Poesia Catalana a Internet, on hi vam penjar, precisament, uns versos de l'autor de Silla en aquest mateix bloc. Aquest poemari va ser la carta de presentació de Brull, amb la qual hi va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt del 2010, i que ara s'ha vist reivindicada tot aprofitant la bona acollida del seu nou llibre, Guia de perduts.

5. Diàlegs de Dalt i de Baix. I tot seguit, el representat del gènere teatral, just (també) en el mes que ha acollit el Dia Internacional del Teatre, encara que la dramatúrgia de l'Orland Verdú manté un constant interés per part del públic d'ençà la seua publicació a la tardor de 2011, amb el Premi Ciutat de Sagunt de Teatre sota el braç. L'autor de Petrer mostra, doncs, com el teatre no té lloc només damunt de l'escenari, sinó també a les pàgines d'un llibre.

NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. El receptari basat en un producte ben nostre ocupa de nou el més alt de l'escalafó, després d'una fugaç baixada el mes passat. Aquesta circumstància fa palesa la rellevància d'aquesta obra sobre la cuina amb garrofa, a partir del seguit de propostes culinàries que fan la Fundació Alícia i un conjunt de restauradors, cuiners i pastissers de les nostres comarques, els quals li han donat una nova oportunitat a un fruit que es trobava en desús i amb la mala fama de ser el succedani de la xocolata, però que usat com a condiment, pot donar un nou ventall de sabors a tota mena d'àpats.

2. La cuina del Delta de l'Ebre. A punt de complir el seu primer any en les prestatgeries, el receptari de l'Associació Local de la Dona de la Cava ha mostrat que des de la cuina més vinculada al territori, en aquest cas al Delta i en concret al poble de la Cava, es pot arribar a tots els indrets, incloent un Premi Gourmand de millor llibre de cuina mediterrània d'Espanya-Catalunya. Una obra per redescobrir la bona cuina nostrada de tota la vida, i és clar, per conèixer el Delta de l'Ebre a partir d'una cassola.

3. Antologia de Joan Fuster. La primera de les novetats de no-ficció per a Sant Jordi 2013. El professor Vicent Terol inicia la col·lecció "Imprescindibles" amb l'antologia d'un dels grans assagistes de les nostres lletres, Joan Fuster i Ortells. Un conjunt de textos que agafen la llarga bibliografia fusteriana, i que trauen part dels seus millors fragments, que conviden a que el lector o lectora hi reflexione. L'edició ha estat pensada especialment per al públic acadèmic i per treballar a les aules, de manera que servisca de porta d'entrada a les obres fusterianes.

4. La cuina de la carxofa de Benicarló. Més cuina del territori. Ara és el torn de la darrera novetat gastronòmica de la col·lecció La Teca: la carxofa de Benicarló, un producte amb Denominació d'Origen que permet tota mena de combinacions i possibilitats, com demostren els plats que l'Agrupació de Restaurants de Benicarló ha posat a disposició del públic. Un autèntic manual per a traure-li tot el partit a un dels símbols culinaris de les nostres comarques, així com una carta de presentació per a coneixer-lo i gaudir-lo més enllà.

5. Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló. Tanca la llista un altre dels grans homenots de les nostres lletres. Enguany, Vicent Andrés Estellés ha estat nomenat Autor de l'Any per institucions com l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i Escola Valenciana, per la qual cosa és previsible que augmente l'interés per l'obra i la figura del de Burjassot. Aquesta obra, precisament, parla sobre aquestes vessants estellesianes, a partir de la selecció de quatre professors i professores benicarlandos, Francesc Delcastillo, Carme Alonso, Pepa Àlvarez i Òscar Coll, així com de l'aportació musical de Ximo Caffarena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada