divendres, 10 de maig del 2013

"Àfrica": el futur és un desert congelat

La Terra ha canviat molt, massa, en els darrers quatre segles. Primer, l’escalfament global ha negat tot el que hi havia per sota dels mil metres. Després, per acabar-ho d’adobar, la vint-i-dosena glaciació global ha deixat un desert mundial de gel, trencat per illes i arxipèlags, restes del que un dia van ser els continents. De fet, ja ni es diu Terra: estem a Pangèlida.

Enmig d’aquest ambient inhòspit i dur, dos homes, Yngwie i Esbjorn, es troben a banda i banda d’un canal d’aigua que talla el camí gelat entre la Bètica i la Tramuntana. Mentre esperen que baixen les temperatures, tenen temps per raonar sobre la millor manera de sobreviure al fred, la neu i als temibles gats de gel. Tal volta, la solució a tot plegat es troba al sud, a Àfrica, allà cap on tothom fuig.

Àfrica és el darrer llibre de Joan Manuel Matoses (Gandia, 1975), una dramatúrgia amb la qual va aconseguir el Premi Pepe Alba Ciutat de Sagunt de Teatre (2012). Una història pensada per a la representació escènica, però que també funciona com a literatura de ciència-ficció postapocal·líptica, on la lluita per la supervivència ha modificat les relacions i els interessos entre els humans tal i com els coneixem.

Llicenciat en Filologia Catalana i Comunicació Audiovisual, Joan Manuel Matoses exerceix la docència a un institut de Sant Antoni de Portmany, Eivissa, encara que té una ampla relació amb el món del teatre, tot col·laborant amb companyies com ara els valencians JUJA Teatre. En el camp de l’escriptura, Àfrica és el seu tercer llibre, després de Recull de pensa II i El dia 547.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada