divendres, 24 de maig del 2013

"Revisitar Benifassà". Article de Vicent J. Escartí

(cliqueu sobre la imatge per a ampliar-la)

El filòleg i escriptor Vicent J. Escartí ha reivindicat el monestir de Santa Maria de Benifassà. En un article aparegut al diari Levante-EMV, fa un breu recorregut per la intensa història d'aquest temple, fundat el 1233 pel Rei en Jaume. Durant els segles següents, la seua sort va acompanyar a la del Regne de València: èpoques d'esplendor i creixement es van alternar amb guerres i desamortitzacions.

Per conèixer el recorregut del monument, Escartí hi aconsella els dos volums de "Els annals del monestir i convent de Benifassà", editats per Onada dins la Biblioteca Taula del Sènia. El primer, corresponent a Joan Miquel Gisbert, aplega fins principis del segle XVII, mentre que el segon, de Joaquim Chavalera, pren el fil i el continua fins entrat el XIX.

"L'esforç impagable fet per Onada Edicions en publicar aquests dos textos amb voluntat divulgativa -i generosament il·lustrats- s'ha de reconéixer, atés que posa a l'abast de tothom la història de Benifassà durant pràcticament tot el seu període cistercenc, vista des de l'interior, ja que tant Gisbert com Chavalera foren monjos d'aquella casa i arxivers", conclou Escartí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada