dimarts, 11 de juny del 2013

"A la societat valenciana ens fa falta i molt reflexionar sobre nosaltres i el lloc que volem ocupar al món". Entrevista a Manel Alonso

L'escriptor de Puçol ha estat entrevistat per Júlia Rosa per al diari digital Morvedre.info, arran de la nova publicació de Manel Alonso, "Cròniques des de l'infern", una selecció d'una cinquantena d'articles apareguts en premsa en els darrers dos anys, i que conformen un retrat de la societat valenciana actual, afectada per la crisi en totes les seues vessants, però amb un bri d'esperança en el mateix poble.

La tria ha anat a càrrec de l'escriptor Antoni Rovira, qui ha dut a terme un curiós exercici literari que connecta i organitza els articles del llibre amb cants de "La Divina Comèdia" de Dant. Per entendre la relació entre els inferns de l'italià i el valencià, Alonso ho explica: "Dant va viure en la Florència del seu temps una experiència social similar amb la qual ensopega constantment l’intel•lectual valencià compromés amb la llengua del país i amb la seua societat."

La conversa, a banda dels clàssics, transcorreix per temes com els formats paper i virtual o per l'afegit que permet treballar els textos en àmbits acadèmics i educatius, es "converteix en un taller literari", en paraules de l'autor.

Per una banda és un recull d’articles al qual es pot acostar qualsevol mena de lector i per una altra és també un taller literari. Ara, a qualsevol que s’acoste al llibre se l’obliga a pensar, a reflexionar i també se l’invita a contestar. No són articles en els quals es pontifica, són textos que assenyalen unes qüestions a les quals els cal potser una o diverses respostes.

Al remat, per a l'entrevistadora, "Cròniques des de l'infern" pot esdevindre "una proposta de viatge iniciàtic que ens suggereix una reflexió com a poble". Podeu llegir la conversa sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada