dilluns, 3 de juny del 2013

El més consultat a Onadaedicions.com durant maig

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de maig.

FICCIÓ

1. Els somriures de la pena. L'obra de Manel Alonso va camí de convertir-se un clàssic contemporani de la literatura valenciana. Publicat a principis del 2011, des d'aleshores ha estat ressenyada en nombrosos espais literaris (revistes, diaris, blogs) i s'ha presentat al llarg i ample de la nostra geografia, just fa poc a L'Alcúdia i a L'Alcúdia de Crespins. Ara, la imminent aparició del nou llibre d'Alonso, "Cròniques des de l'infern", pot revifar l'interés dels lectors i lectores per els contes agredolços.

2. La promesa del gal·lés. Ivan Carbonell és l'autor d'aquesta novetat literària d'enguany, guanyadora del darrer Premi Ciutat de Sagunt de Narrativa (que acaba de convocar nova edició). Evian és un jove valencià que marxa al País de Gal·lés, terres de llegenda, història i màgia, per a treballar-hi en un hotel durant l'estiu. Allà hi trobarà diversos problemes a resoldre, inclòs contactar amb Dickson, un misteriós gal·lés relacionat amb el gran escriptor Enric Valor i la Guerra Civil espanyola. Una novel·la intensa que posa en contacte dos països que comparteixen més del que hi sembla.

3. Ponts suspensius…. Altra novetat de narrativa que hi va aparèixer per les voltes de Sant Jordi i que encara està immersa en accions de difusió i de promoció. De fet, fa poc s'hi va presentar a Vila-real i a Vilafranca, dins de la Trobada Literària que organitza el col·lectiu El Pont, la cooperativa d'escriptors de les comarques castellonenques i impulsors d'aquest projecte, del qual el llibre és el segon volum després d'"Un pont sobre el meridià". Són un recull de contes, relats i poemes a càrrec d'una vintena d'autors i autores, que abasten pràcticament tots els gèneres i que suposen una esplèndida mostra de la literatura que s'està fent a aquesta zona.

4. Set narracions curtes per a una setmana llarga. També és un recull de contes aquesta obra de l'autor castellonenc Joan Andrés Sorribes, guanyadora del Vila d'Almassora, i que tot i tindre un parell d'anys, regularment hi apareix als escalafons, senyal de la vigència d'un llibre que combina les lectures amenes, quotidianes, amb la possibilitat de llegir els contes a colpets, segons la disponibilitat del qui està a l'altra banda de les pàgines.

5. Contes d'estiu. El recentment desaparegut Joan-Baptista Campos va encetar la col·lecció de Narrativa, allà pel 2004, amb aquest seguit de narracions, dedicades, com el seu nom indica, a guadir literàriament del període estival, aquell en el qual més temps lliure hi ha per prendre un bon llibre i paladejar-ho sota el sol. Hi va guanyar el Premi Alambor; posteriorment, amb Onada hi va publicar "El regal en la mirada", una novel·la de viatges, i va prendre part de l'anterior "Ponts suspensius…"

NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Un cop més, continua al més alt del rànquing el receptari de propostes culinàries amb garrofa, que van dur a terme els investigadors i investigadores de la Fundació Alícia junt nombrosos restauradors, cuiners i pastissers de les nostres comarques. L'obra guardonada l'any passat amb un Premi Gourmand, ha esdevingut una referència dels llibres de cuina contemporanis, gràcies a redescobrir un producte ben nostrat però injustament relegat com a succedani de la xocolata en temps de carestia.

2. La cuina del Delta de l'Ebre. I com també sol ser-hi habitual, les propostes de "tota la vida" de les membres de l'activa Associació Local de la Dona de la Cava continuen despertant l'interés del públic, que pot conèixer el Delta a través de les seues cassoles. Tot i publicar-se a principis de l'any passat, les seues impulsores encara el difonen: recentment hi van participar a la Festa d'Aniversari del MónNatura Delta i estan frec a frec per obtindre el Premi EbreLíders 2012, tot un reconeixement a la tasca de promoció de la cuina tradicional ebrenca.

3. Peníscola by Regina Kenmore. L'última novetat d'Onada en el camp de la no-ficció és aquest recull fotogràfic ben especial. A la dècada dels 60, la britànica Regina Kenmore va fotografiar Peníscola, tot captant l'essència, la vida quotidiana, les gents i els actes de la Ciutat en el Mar. Ara, mig segle després, la seua autora recupera aquestes imatges que suposen un autèntic viatge en el temps i que tot i així, sorprenen per la seua qualitat i pel seu colorisme.

4. De política i planificació lingüística. La col·lecció La Nau ha esdevingut una referència quant a publicacions relacionades amb el camp de la sociolingüística, els estudis literaris o la filologia, tot editant treballs que si bé no deixen de ser minoritaris, hi destaquen per la seua qualitat científica. És el cas d'aquesta obra de Miquel Àngel Pradilla que recull diversos assaigs relacionats amb les accions de política i planificació en la llengua catalana.

5. Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló. Vicent Andrés Estellés sempre està de moda. Per aquesta raó hi sol aparèixer en l'escalafó dels més consultats, a través d'aquest llibre que van dur a terme, a la tardor de 2011, un seguit de professors i professores benicarlandos, Francesc Delcastillo, Carme Alonso, Pepa Àlvarez i Òscar Coll, així com de l'aportació musical de Ximo Caffarena, els quals hi van dur a terme una original proposta per conèixer i treballar les obres estellesianes, especialment pel camí de la música. No en va, Estellés ha estat adaptat en múltiples ocasions per cantants i grups d'un gran ventall d'estils. Quant a l'obra, recentment es va presentar a les Jornades de Literatura, Educació i Territori de l'Universitat de València, així com a la localitat de Barxeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada