dilluns, 2 de setembre del 2013

El més consultat a Onadaedicions.com durant agost

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes d'agost.

FICCIÓ

1. Cròniques des de l'infern.  L'autor de Puçol Manel Alonso va publicar aquest llibre de cara l'inici l'estiu. Quan ja albirem el final, les cròniques alonsianes es col·loquen com un dels llibres del moment en la literatura valenciana. Són una cinquantena d'articles d'opinió que recòrren i aprofundeixen en les crisis que assoten la nostra societat. Ara al setembre es reemprén la gira de presentacions del llibre, i aquest dijous hi serà a Montcada.

2. Ningú no mor. L'altra novetat de narrativa de l'estiu ha estat la novel·la d'intriga i terror de Joan Pinyol. El capelladí ha creat literatura d'una experiència personal i publica un llibre que deixa al lector o a la lectora amb ganes de conèixer més sobre les aventures dels joves protagonistes. Nomenat una de les lectures d'estiu al diari Ara, al setembre podreu veure a Pinyol a Barcelona i a Igualada.

3. La promesa del gal·lés. El Premi Ciutat de Sagunt de Narrativa 2012 va a poc a poc d'esdevindre un dels títols a tindre en compte de la literatura valenciana d'enguany. Ivan Carbonell ha encertat amb un relat que uneix València i Gal·les a partir d'uns protagonistes carregats de misteris i una promesa que tot ho sobrevola i que introdueix Enric Valor com un personatge literari.

4. El meravellós viatge de Libori. Forcall, entra d'altres raons, és coneguda pel seu ric patrimoni històric, on hi sobresurt el jaciment romà de Lesera. Arran d'això, cada any, forcallans i forcallanes celebren una popular fira que recupera aquest ambient de fa mil·lenis. Enguany, a més, ha comptat amb la presència del simpàtic Libori, un masover que viu una gran aventura en el llibre infantil que ha preparat Mònica Segura, amb el qual pretén promoure la conservació i el respecte cap la cultura.

5. Els contes d'El Club de la Mitjanit. De les ones al paper. Marc Artigau ha aplegat una selecció dels millors contes breus, molt breus, que cada nit emet al programa de Catalunya Ràdio El Club de la Mitjanit. Histories curtes, divertides, un poc surrealistes i que fan pensar, que tracten sobre la vida quotidiana, les seues alegries i misèries, sempre amb l'esport de fons i com a excusa.

NO FICCIÓ

1. La pastisseria i la cuina de la garrofa. Ja és estrany que un llibre de cuina no encapçale el rànquing de no-ficció, i aquest agost no ha estat una excepció. Ara ocupa el lloc d'honor el reconegut i guardonat volum que suposa un autèntic homenatge culinari a la garrofa, gràcies a la innovació i a la creativitat de cuiners, restauradors i pastissers d'arreu de Catalunya, junt les valuoses aportacions de la Fundació Alícia. El resultat és un ampli ressò de crítica i públic.

2. La cuina de Traiguera. I tot seguint amb La Teca, el darrer volum de cuina del territori ha arribat aquest mes d'agost amb la publicació del receptari de gastronomia traiguerina, a càrrec del cuiner Rafael Gauxachs, de La Casa dels Capellans, i l'escriptor Vicent Sanz. Ambdòs ens introdueixen en la cuina "de tota la vida" d'aquesta vila del Maestrat i que ja ha estat tot un èxit per aquestes contrades, amb una presentació multitudinària a Traiguera.

3. El Papa Luna de Peñíscola y el enigma del Santo Grial. No tot han de ser novetats. Fa sis anys, per l'estiu de 2007, s'obria la col·lecció Talaia amb aquest estudi de Vicent Melià, expert en la figura de Benet XIII, el Papa Luna, un personatge històric que encara domina a la Ciutat en el Mar. Melià explora en la relació entre el Pontífex, la Font del Jardí que duu el seu nom, a Tortosa, i el Sant Calze que es conserva a la seu valenciana.

4. Salir del silencio. Martha Heard ens ha portat una altra de les novetats estivals. Aquesta nordamericana, que passa temporades a la vila de Càlig des de fa dècades, va entrevistar, fa dues dècades, a prop d'un centenar de veïns del poble per a que rememoraren els episodis de la II República i l'esclat de la Guerra Civil. Ara, ens resta un autèntic patrimoni d'història oral de Càlig i del Maestrat que ens ha de fer reflexionar sobre la necessitat de preservar tots aquests records per a futures generacions.

5. Salvador Fontcuberta. Per tancar, una altra obra relacionada amb la història local del Maestrat, en aquest cas, amb la ciutat de Benicarló, qui va conèixer, mitjans del segle passat, una revolució industrial i econòmica de la mà de Salvador Fontcuberta, creador d'una producció tèxtil que arribà a ser internacional. Una fascinant història que ha recuperat Ángel Rodríguez de Mier, el qal ha pogut accedir a documents inèdits d'aquest personatge benicarlando.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada