divendres, 15 de novembre del 2013

"Assaigs entre el relat literari i la prosa poètica". Josep Micó parla de "Cròniques des de l'infern"

Manel Alonso ha reproduït al seu blog les paraules que va dedicar a "Cròniques des de l'infern" el poeta i professor Josep Micó en l'acte que va tindre lloc a Antella el passat 8 de novembre de 2013, i en el que es va presentar aquest recull d'articles de l'escriptor puçolenc, fins a cinquanta-dos peces publicades entre els anys 2011 i 2013, i que ha estat lligades al pensament de Dante Alighieri.

Com apunta Micó, Alonso toca en aquest mig centenar d'articles qüestions de tota índole, que afecten a una població valenciana sumida en diverses crisis, des de l'econòmica i política, fins la cultura i lingüística. Així, "s’hi parla de la substitució lingüística galopant del valencià pel castellà, sobre la mala gestió de la cosa pública que ha produït una generació preparadíssima però frustrada, sobre les estratègies del nacionalisme espanyol per dividir la nostra comunitat lingüística, sobre la doble moral d’alguns càrrecs públics, sobre la fragilitat del viure, sobre l’acció devastadora del vent de ponent i el sucursalisme, sobre els que dominen les democràcies i saquegen els diners i els drets dels ciutadans i ciutadanes, sobre els anticatalanistes que reclamen llibertat d’expressió i la neguen, de vegades violentament, als altres, sobre la submissió dels polítics als poders fàctics. Ens narra situacions en què el botxí està en perill a causa de l’oprimit, això és perquè simplement els molesta la nostra existència". Davant d'això, però, hi ha escletxes per ser optimistes: la música o la primavera valenciana són dos exemples que cita Josep Micó.

D’aquests articles, tot i la duresa de les situacions, sempre se’n desprenen actituds positives, sempre es poden canviar les coses. Són assaigs entre el relat literari i la prosa poètica, a vegades petits contes. L’escriptura és fluïda, àgil, producte d’una llengua rica de recursos populars i cultes, farcida de frases fetes encara vives en al llengua oral, i sobretot clara, ben intel·ligible. Són articles de l’experiència, que volen ser compartits, per a crear una opinió pública de poble conscient i madur.

Podeu llegir la intervenció sencera de Josep Micó tot clicant ací.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada