dimecres, 9 d’abril del 2014

Per abril, Estellés


Aquest mes d'abril, Vicent Andrés Estellés esdevé protagonista del segon volum de la Col·lecció Imprescindibles d'Onada Edicions amb el llibre-disc "Estellés, de mà en mà", una nova i original antologia a càrrec de Francesc Anyó i Borja Penalba al voltant de l’obra d’un dels poetes més importants de la nostra literatura.

Arran de l’èxit de l’espectacle Estellés: de mà en mà, l’editorial valenciana Onada Edicions va pensar en Anyó i Penalba per donar forma a aquesta antologia, sabedors de la seua visió particular i original de l’obra del poeta de Burjassot.

Dissabte 12 i diumenge 13 d’abril es distribuirà amb el diari Ara (només al territori de Catalunya), el 23 d'abril es presentarà a Barcelona, dins dels actes de Sant Jordi del Club TR3SC i en la parada de la Llibreria la Impossible. A partir del 24 d'abril es podrà trobar a la Fira del Llibre de València, sent la presentació oficial l'1 de maig.

EL LLIBRE
Us proposem un viatge per l'apassionat i apassionant univers estellesià. Un univers concret i precís, dolç, amarg, alegre, tràgic, divertit, dramàtic, sorneguer, culte, malparlat... Estellés, entre paraules tendres i paraules obscenes, acarona, colpeix, grata, arrapa... Estellés ens conta històries comptant les síl·labes sense comptar-les, cantant cançons... Estellés s'estima molt la vida i se l'estima amb el seu nom petit sempre en minúscula.

L'antologia recull tots els poemes que apareixen a l’espectacle Estellés: De mà en mà, a més d’uns altres que han triat per a l'ocasió, inclosos els que es fan servir en les càpsules de vídeo promocionals realitzades paral·lelament a l’espectacle, i protagonitzades per personatges coneguts del món de la cultura. En total, el llibre consta de 86 poemes classificats en 6 grans blocs temàtics, els quals, acord a la visió dels antologistes, estant titulats amb conceptes sonors: Silencis, Sospirs, Gemecs, Sorolls, Crits i Cants. Cada bloc té una petita introducció orientativa, i al final del llibre es troba l’índex adient.

Els centres d'ensenyament que així ho desitgen podran disposar d'una guia didàctica complementària al llibre.

EL DISC
El disc consta de 23 pistes en directe de l'espectacle Estellés: De mà en mà, gravades a l'IES Coromines de Benicarló en el marc de la Setmana per la Llengua, i, a manera de bonus, 4 poemes gravats en estudi.

Amb aquesta gravació, Penalba i Anyó volen transmetre l’obra d’Estellés a través de la força i dinàmiques del directe.

ANTÒLEGS
Borja Penalba (València, 1975) és un músic i creador valencià que durant els últims vint anys ha treballat amb un nombre ingent d'artistes, en propostes tant musicals com audiovisuals o escèniques. El seu primer contacte professional amb l'obra d'Estellés es remunta a als anys 90, quan va musicar La veu d'un poble i Tu no ho volies per darrere amb el grup valencià Dropo, dins del disc La velleta centenària (Cambra Records, 1998), un viatge musical per la poesia valenciana des del segle XI fins l'actualitat. Posteriorment ha conviscut professionalment i de manera recurrent amb l'obra estellesiana, sobretot pels seus treballs amb Feliu Ventura, Miquel Gil i Obrint Pas.

Francesc Anyó (Benicarló, 1964) és actor. Més de 25 anys fent teatre, televisió, curtmetratges, lectures dramatitzades, recitals, traduccions i adaptacions teatrals, encara que el seu treball s'ha centrat sobretot en la veu, doblatge i locucions, principalment per a ràdio i televisió. A l’edat de quinze anys va conéixer l’obra d’Estellés gràcies a les interpretacions d’Ovidi Montllor, i des d’aquell moment no ha parat de créixer l’estima i l’admiració per les lletres del burjassotí.
L’any 2008 va participar com a rapsode en l’espectacle creat amb motiu de l’exposició Josep Renau (1907-1982): Compromís i Cultura, on el gruix dels poemes eren d’Estellés. L’any 2013 recorre el Mercat Central de València mentre recita diversos poemes de temàtica gastronòmica d’Estellés (editat en DVD). Ha col·laborat amb els Amics dels Clàssics amb un article sobre la relació d’Estellés amb els clàssics.

L'ESPECTACLE
Estellés: De mà en mà és un espectacle on Francesc Anyó i Borja Penalba perpetren, diuen, riuen, canten, ploren i mengen Estellés; una barreja de veus i músiques amb una senzilla posada en escena, on els veritables protagonistes són els versos de Vicent Andrés Estellés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada