dimecres, 30 de juliol del 2014

"Cal una actitud crítica que arribe al cor del lector". Parlem amb Joan Pla, autor de "El repòs dels amants"

Sens dubte, Joan Pla és un dels noms que han marcat la literatura juvenil valenciana contemporània. Al llarg de quasi tres dècades, el d'Artana ha publicat obres que han format part de dues generacions d'estudiants -sense oblidar al públic general-. Amb "El repòs dels amants" proposa un relat que alterna la intriga i l'amor, el seus grans temes.

Com sorgeix aquest projecte?
D'una manera molt moderna. A través d'Internet. Estava navegant per la xarxa quan va aparèixer el poble de la Mussara. Em va cridar l'atenció que fóra un poble que hagués estat abandonat feia temps d'una manera estranya i sembla que precipitada. Aquests temes sempre interessen a un sector de joves.

Per què veu pensar en un lloc, un poble abandonat com és La Mussara, com a escenari de “El repòs dels amants”?
Em vaig interessar pels fets estranys que s'hi contaven: misteris i llegendes, però també les afirmacions que alguns personatges feien sobre les pròpies experiències que havien passat. En ser un poble en runes, abandonat, i a causa de les llegendes que algun personatge havia experimentat, vaig pensar que era un lloc ideal per a protagonitzar les històries que jo tenia en ment. Eren tals per a quals... Em venia tal paisatge com anell al dit.

Quins creieu que són els elements que ha de tindre una novel·la per a atraure el públic juvenil?
Bé, sobretot un misteri creïble. Una intriga, una curiositat per saber com es resolen els misteris que hi planteges. I si damunt ara fem ús de les noves tecnologies, encara millor. S'hi senten més identificats. Si també hi ha valors històrics i humans, encara els resulta més seductor en sentir-se solidaris amb els fets... Fins a quin punt és diferent a escriure per a un públic adult? No és que siga massa diferent. Els adults demanen uns assumptes més a la seua alçada, que no siga una colla de joves els que resolguen els problemes, sinó, més bé, un investigador, siga periodista, escriptor o policia... Al cap i a la fi, no hi pot faltar el misteri, la intriga, la versemblança..., o problemes de la vida actual que hom s'hi senta identificat. També cal una actitud crítica que arribe al cor del lector.

Com valoreu la situació actual de la literatura infantil i juvenil en valencià?
No sóc cap expert en el tema, ja que no puc seguir per abundant tota la producció literària que es fa... Però, pel que seguisc a través de les publicacions que llig en les editorials o a través de facebook, tot i que deuen que ha minvat la publicació per la punyetera crisi, veig que es publiquen un bon nombre de bones obres i que els autors més emblemàtiques no han deixat la feina...

Amb més de tres dècades de publicacions, considereu que ha canviat el públic lector infantil i juvenil?
Bé, l'únic canvi que es puga fer a de ser amb una major visió crítica de les obres que es publiquen. Vull dir que els alumnes no s'empassen històries que podien empassar-se fa uns anys, ja que estan més ben informats i no són tan 'innocents', diríem. També cal estar, com he dit, al loro amb les noves tecnologies.

Teniu cap altre projecte a la vista?
De moment, les muses m'han abandonat. Potser necessiten un petit descans... Però en quan tornen, les agafaré de la cua, o de la cabellera, i no les soltaré. Ara a la tardor es publicarà una nova novel·la negra, seguint la línia de Don Fabrizzio i un cadàver al Prince Building. I la publicarà la mateixa editorial que va publicar aquesta.

Foto: El Pont de les Lletres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada