dijous, 4 de setembre del 2014

Arriba la V Festa Estellés, la celebració d'un poeta i un símbol

Tal dia com avui, un 4 de setembre, però de l'any 1924, va nàixer a Burjassot el poeta valencià més destacat, més rellevant i més influent del segle XX, considerat el millor de la poesia valenciana des d'Ausiàs March. Vicent Andrés Estellés, periodista de professió, ha esdevingut un símbol de la cultura pròpia i ens va deixar composicions amb un gran èxit de crítica, i sobretot, de popularitat entre el públic: "Els amants", "Assumiràs la veu" o "Em posaren les ulleres", per esmentar-ne només alguns dels més reconeguts.

L'estiu de l'any 2010, dèsset anys després de la marxa del fill del forner que feia versos, una iniciativa de l'escriptor Josep Lozano va posar en marxa la Festa Estellés. Basada en la celebració escocesa del seu poeta nacional, Robert Burns, es proposava que cap el setembre, coincidint amb l'aniversari d'Estellés, s'organitzaren actes culturals on la seua veu siga la protagonista, en vers o en música. De seguida va esdevindre un éxit de convocatòria en desenes de pobles i ciutats. Ara, aquest setembre de 2014, la V Festa Estellés és una realitat consolidada arreu de les nostres comarques, amb cada cop més places que s'hi sumen a l'homenatge poètic.

Entre les que ja hi ha convocades per aquestos mesos de setembre i octubre hi ha Burjassot i Benissa, just demà divendres, Bètera l'endemà dissabte 6. La setmana vinent serà el torn de l'Alcúdia, el 12 de setembre, i per al dia 20 tindrà lloc a la Vila Joiosa. Són només una xicoteta mostra, la llista sencera es pot consultar al blog oficial: http://festaestelles.blogspot.com.

Estellés a Onada Edicions

Enguany, a Onada apleguem a la crida de la Festa Estellés amb una novetat editorial estellesiana. La passada primavera es va publicar el llibre-CD "Estellés, de mà en mà", una antologia realitzada pel músic Borja Penalba i l'actor Francesc Anyó, a partir dels versos que empren en el seu espectacle poèticomusical homònim, el qual ha estat una de les propostes teatrals valencianes més reeixides d'aquest 2014, i que podeu escoltar en el disc que acompanya el llibre.

L'"Estellés, de mà en mà" se suma a l'"Ara, Estellés", aparegut fa tres anys. Es tracta d'un altre llibre-CD: la part escrita és una original aproximació a la figura del poeta i les seues creacions, a partir del treball de quatre professors: Francesc Delcastillo, Pepa Àlvarez, Carme Alonso i Òscar Coll, i diversos experts en Estellés, mentre que la part musical va a càrrec de Ximo Caffarena, qui va combinar les rimes amb els ritmes tradicionals de la terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada