dijous, 11 de setembre del 2014

“Cal mirar la clotxa amb ulls nous”. Ruth Troyano parla de "La cuina de les Terres de Mestral"

mestral2El receptari tradicional de l'àrea formada pels municipis de Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant, Tivissa i Pratdip, a cavall entre el Camp de Tarragona i la Ribera d'Ebre, ha estat el protagonista del darrer article que la comunicadora especialitzada en gastronomia i enocultura Ruth Troyano ha publicat al seu blog-

D'entrada, la ressenya hi destaca l'apartat corresponent a la clotxa, símbol culinari de les Terres de Mestral, la qual ocupa la segona part del llibre: un seguit de variacions sobre l'àpat tradicional ideades per la Fundació Alícia, qui "ha trobat (en la clotxa) una manera de reenamorar als veïns amb el paisatge, d’enaltir la gastronomia domèstica i de fer visible alhora que una altra economia és possible", tot referint-se als pobles compresos en l'obra.

Per a la confecció d'aquest article sobre "La cuina de les Terres de Mestral", Troyano ha qüestionat Jaume Biarnés, cap de cuina d'Alícia, qui ha fet cinc cèntims de la gestació del receptari i ha exposat l'estreta relació entre la gastronomia i el territori: "Sempre és latent la necessitat de tornar als orígens i és cíclica. La necessitat de lligar-se amb el territori a través de la gastronomia sempre hi és. Quan més deslocalitzat estàs, més vincles de pertinença et calen i la gastronomia n’és un. Amb la crisi ens tornem més conservadors.", assenyala Biarnés.

El llibre és una sorpresa darrere d’una altra. Un àpat que en alguns casos es podria considerar vell i antic, ara es presenta rejovenit. Clotxa en kebab, en frankfurt… 

L'extensa i completa entrada de Ruth Troyano finalitza amb el paper del vi a través dels maridatges que duu a terme el sommelier Ferran Centelles amb les receptes de "La cuina de les Terres de Mestral", el qual apunta la proximitat de nou com a punt de partida. 

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada