divendres, 26 de desembre del 2014

2014, un any de llibres - La literatura infantil

Un altre any aplega al seu final, i des d'Onada Edicions volem fer-hi una ullada al que ha estat l'apassionant i intens recorregut literari per aquest 2014 a punt de finir. L'any després al del desé aniversari i amb una marca consolidada que s'ha fet un espai dins de l'edició als territoris de parla catalana, enguany hem batut el nostre propi rècord de títols estrenats: a tocar de la cinquantena, un llibre nou cada setmana. Amb ells, hem tingut com a companys i companyes de viatge a autors, lectors, llibreters i institucions, col·laboradors i col·legues i moltíssimes persones que, d'una manera o una altra, han fet possible que les onades literàries arriben a la costa amb més força que mai i amb la vista posada en un nou escenari, tant difícil com inspirador i il·lusionant.

Mentrestant, i tot seguint el fil de les temàtiques i gèneres de les col·leccions, recordem algunes de les fites que hem viscut d'ençà que vam canviar el calendari per darrer cop. En aquest post ens centrarem en la literatura infantil, abordant-hi la resta de gèneres en els següents articles que apareixeran en aquest blog al llarg dels següents dies.

Imagina: un any d'estrenes i premis

Sens dubte, l'esdeveniment de l'any en aquest aspecte va ser la creació, resolució i publicació del I Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat "Ciutat de Benicarló", que va posar en marxa l'Ajuntament de la localitat maestratenca amb el suport d'Onada. Si a primavera vam fer la crida, a l'inici de l'estiu, el prestigiós jurat que conformaven els il·lustradors Paco Giménez i Aitana Carrasco, l'escriptor de Literatura Infantil i Juvenil Enric Lluch, Hèctor Mellinas de la xarxa especialitzada Boolino i la regidoria de Cultura, va designar que l'obra "Una casa distinta" havia d'estrenar el palmarès entre els 56 originals arribats des de diverses parts del món.

Enric Lluch, Aitana Carrasco i Paco Giménez, membres del jurat (3x4.info)

Goyo Rodríguez, il·lustrador burgalés afincat a Astúries, i Daniel Nesquens, reconegut autor de LIJ, van imaginar aquesta casa on tot el món vol entrar-hi, ben comfortable, però, ai las! els hi serà complicat eixir-ne. Una metàfora de la llibertat que va fer que el "Ciutat de Benicarló" arrancara el seu camí amb un gran nivell de qualitat de cara a les pròximes edicions. Tancant el cicle anual del guardó, Rodríguez i Nesquens van presentar el llibre publicat a Benicarló al mes de novembre, en la seua doble versió: "Una casa distinta" castellà-anglès, i "Una casa diferent" valencià-anglès.

Dia de la presentació de "Una casa distinta" a Benicarló, amb Miquel Àngel Pradilla, Nieves Eugenio, Goyo Rodríguez i Daniel Nesquens (La Calamanda)

Aquest àlbum il·lustrat s'enquadra en la col·lecció Imagina, una de les apostes d'Onada per promoure la lectura dels més menuts. Enguany ha conegut quatre títols nous. Juntament a l'esmentat "Una casa distinta" / "Una casa diferent", per Sant Jordi es va publicar "Teresina no sap cantar", la nova aventura de la nissaga de Miquelet Setencàrrecs creada per l'ampostí Jesús Serrano i el mórenc Jordi Alfonso, i en el qual la Teresina, la simpàtica granota amiga de Miquelet, debuta en solitari a la recerca de les cançons del Delta de l'Ebre. També va arribar a les llibreries "El Diari de Júlia" d'Eli Lleixà, Eugeni Guzmán i Lídia Carceller, un conte sobre les activitats quotidianes d'una xiqueta, amb escenaris virtuals protagonitzats per les nines conegudes com a fofutxes.

 Jordi Alfonso i Jesús Serrano van presentar el "Teresina no sap cantar" a Amposta (ebreexpres)

L'altra estrena d'Imagina ha estat "El color dels sentiments", publicada fa poques setmanes. Judit Robert i i la il·lustradora Maria Garcia ens presenten a la Peluda, qui pot canviar de color segons el seu estat d'ànim. Aquest ha estat un bon any literari per a Judit Robert, a banda d'aquesta novetat, l'anterior àlbum de l'autora mont-rogenca, "Un cabdell de fil màgic", il·lustrat per Evelyn Roca, va ser escollit com una de les millors cobertes a la Llança de Sant Jordi, i es va refermar l'èxit amb una segona edició.

Les Contalles de Muniatto: la vigència d'un clàssic

La sèrie del curiós i imaginatiu xiquet ebrenc creat per les Germanes Besolí a partir del conegut pallasso Muniatto ha crescut amb dues noves contalles, amb les quals la col·lecció ja suma dèsset des de la seua irrupció a finals de l'any 2008, el que les converteix en títols de referència d'Onada. A partir de la línia encetada en l'anterior "El Sant Jordi de Muniatto", "Muniatto i la Nit de Sant Joan", basat en la màgica nit del solstici d'estiu, i "Muniatto va a la Festa de la Sega", en la qual es promou la festa de Deltebre, incorporen també la doble línia català-anglès.

El pallasso Muniatto i el nou conte a Deltebre (blog de Muniatto)

Les aventures de Bàrbara i Jaume per conèixer el Montsià

Una nova a mig camí entre la literatura infantil i el llibre del territori va veure la llum a finals de l'estiu. L'arqueòloga rapitenca Núria Ibáñez tenia l'objectiu de donar a conéixer entre els més menuts el patrimoni natural, històric i social de la seua comarca, el Montsià, i per això va crear dos personatges, els xiquets Bàrbara i Jaume, que descobririen aquest territori amb divertides peripècies. El primer volum, "Un tresor dins la muntanya", es va centrar en el terme d'Ulldecona, i el segon, "Un Sant Jordi especial", tan sols fa unes setmanes que ha aplegat a les llibreries i ens parla de la Ràpita. Ibáñez, que preveu eixamplar la col·lecció durant l'any que ve, ha comptat amb les il·lustracions de Míriam Cid i Anna Soteras, i amb les fotografies d'Alfred Blanch.

 
Núria Ibáñez va omplir la Biblioteca de la Ràpita per a la presentació de "Un tresor a la muntanya"

Aposta per la qualitat i el compromís

Al marge de les publicacions, l'aposta d'Onada pel gènere ha portat a que participàrem de la Trobada Europea d'Editors de Literatura Infantil i Juvenil que va tindre lloc a la ciutat de València. La cita va servir per obrir les portes a futurs intercanvis d'idees i d'obres de provada qualitat que comptem que es materialitzen pròximament.
D'altra banda, també hi va ser presents, una altra edició, a l'Avivajoc, la Festa del Joguet en Valencià que té lloc a la tardor a Benicarló. L'esdeveniment s'ha afermat com una valuosa iniciativa per a promoure l'ús de la nostra llengua en els àmbits lúdics i gaudir-la des de la infantesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada