divendres, 26 de desembre del 2014

2014, un any de llibres - La literatura juvenil

L'any de Maremàgnum

El 2013 va cloure amb la posada en marxa de l'ambiciós projecte Onada Educació, destinat a promoure lectures de qualitat i amb valors, fetes per autors i autores del territori, i acompanyades de materials didàctics que donen suport al professorat. Amb la web onadaeducacio.com a aparador, la iniciativa ha crescut al llarg d'aquests mesos amb presentacions públiques a València, Benicarló i Tarragona, amb bona acollida entre els docents.

Jordi Colonques, Joan-Carles Girbés, Joan Pla i Enric Lluch van presentar Onada Educació a la Fira del Llibre de València

Paral·lelament, s'ha incrementat el catàleg de Maremàgnum, la col·lecció més representativa d'Onada Educació. Ho ha fet tant en la vessant Sèrie Taronja, ideada per a primer cicle d'ESO, com de la Sèrie Roja, dirigida a partir dels 14 anys.

A Tarragona, Margarida Aritzeta, Jordi Tiñena, Anna Gispert i Miquel Àngel Pradilla van fer cinc cèntims del projecte

Al mes de març des van publicar "La sang de la terra" i "El repòs dels amants", dues obres que ens van permetre incloure a dos dels grans autors de literatura infantil i juvenil, noms propis del gènere amb una llarga, reeixida i reconeguda trajectòria: Jordi Sierra i Fabra, i Joan Pla. El primer abordava un tema d'actualitat, més encara a les nostres comarques: les conseqüències de pràctiques de l'explotació de la terra com el fracking, a partir d'un perillós segrest que duen a terme dos joves per descobrir la veritat. Per la seua part, el de Borriana tornava als seus grans temes, l'amor, el misteri i la mort. Un grup de joves investigaran els fenòmens i les desaparicions que tenen lloc al voltant del poble abandonat de la Mussara.

Joan Pla i Villar, autor de referència de la LIJ valenciana

Un parell de mesos més tard, dos autors del Camp de Tarragona ens portaven les seues propostes. Jordi Tiñena recuperava a "Un dia a la vida d'Ishak Butmic" els dramàtics fets del setge de Sarajevo, durant la Guerra de Bòsnia de fa dues dècades. És una obra dura i colpidora, que reflecteix el drama i la humanitat dels qui es veuen atrapat en aquest o qualsevol conflicte. Ben diferent és "Cita a la Paret de Gel", una novel·la d'aventures de Margarida Aritzeta protagonitzada per dos joves que viuen en un poble assotat per una imprevista i inacabable tempesta de neu.

Aquesta dúpla va vindre acompanyada de "El cas de les paraules inaudites". El castellonenc Vicent Palatsí, autor del "Vitis vinifera cataloniae", va retornar al gènere juvenil amb aquest curiós i original recull de divertides historietes que estiren els mots com si foren plastelina i exprimint un bon suc de diccionari. El darrer volum, per ara, de Maremàgnum, data ja de l'estiu i és la reedició de "Quan truquen de matinada" de Salvador Vendrell, premi Ciutat de Sagunt i publicat també en la col·lecció Narratives. Aquí serà on fem cinc cèntims d'aquest llibre que fa poc ha posat en marxa una ruta literària pels escenaris de la novel·la pensada per als estudiants de Secundària.

De nou a les Trobades

Enguany, Onada ha participat a les Trobades d'Escola Valenciana per tal d'apropar la literatura juvenil a lectors, mares i pares i professorat. Com en anys anteriors i com a empresa col·laboradora de l'entitat Escola Valenciana, vam participar a les cites de Benicarló (Maestrat-Ports) i Benlloch (la Plana), i comptem amb repetir a les que ens esperen a Morella i la localitat que es designe a la comarca de la taronja i el taulell, diades inexcusables en el nostre calendari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada