diumenge, 28 de desembre del 2014

2014, un any de llibres - La poesia i el teatre

Versos per tothom

Les primeres novetats de la col·lecció Poesia van vindre per Sant Jordi, provinents de dos dels guardons de referència a les lletres valencianes: el Jaume Bru i Vidal de Sagunt i el Josep Maria Ribelles de Puçol. Tots dos van recaure sobre autors valencians: Antoni Albalat amb "Love is" i Josep Maria Vidal "La fràgil arquitectura dels teus gestos", respectivament. El de Castelló va convèncer el jurat saguntí amb un poemari textual i visual, de temàtica científica, assaig fet vers. Per la seua banda, el de l'Alcúdia de Crespins va guanyar-se el favor del jurat puçolenc amb proses poètiques que reflexionen al voltant del fet amorós.

Josep Manel Vidal va presentar "La fràgil arquitectura dels teus gestos" a l'Alcúdia

I Antoni Albalat va fer el propi amb "Love is" a Castelló

A tot això, ja coneixem els guanyadors de les següents edicions d'aquests dos certamens: Vicent Torres va obtindre el Ciutat de Sagunt amb "Celebració" i Francesc Viadel el Vila de Puçol amb "Ciutat dies insòlits". Tots dos poemaris es publicaran cap el Sant Jordi del 2015.

Els darrers guanyadors del Ciutat de Sagunt (Levante-EMV)

Els altres dos poemaris són de dos autors benicarlandos. L'un, d'un autor consagrat amb una extensa trajectòria literària en diversos gèneres. L'altre, debutant pel que fa al fet de veure's en un llibre imprés. Cap a la tardor, amb a penes setmanes de diferència, tant Jaume Rolíndez com Patrici Gil van estrenar les seues obres a l'Espai Onada, amb un gran éxit d'assistència que va fer palesa que la poesia encara mou al públic. Rolíndez estrenava "Paraules menudes", amb composicions que giren al voltant del naixement i les relacions entre la mare i el fill, tant abans com després de donar a llum. I Gil presentava "Relats en vers", històries de tota mena en forma de poesia, compromeses amb la terra i la gent. L'obra no és sinó un recull dels poemes que l'autor havia composat durant una dècada i que havia compartit a través dels canals més diversos, des de la pissarra d'un bar fins al Tríptic, l'espectacle poètico-musical que representa juntament l'escriptora i periodista Alícia Coscollano i el músic Enrique Cornelles.

Jaume Rolíndez i les "Paraules menudes" a l'Espai Onada (La Calamanda)

Relats en vers és el primer llibre de Patrici Gil (La Calamanda)

La connexió castellonenca-romanesa d'Alamar

La col·lecció Alamar, dedicada a la poesia en castellà, va sumar un títol enguany. A la primavera es va publicar el poemari bilingüe espanyol-romanès "Cu uşile întredeschise - A puertas entreabiertas" de la poetessa Gilda Valcan. El llibre va comptar amb el suport de l'Institut d'Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano i de la Universitat Jaume I, i per a la presentació es va fer partícep a la comunitat d'aquest país de la capital de la Plana, fins el punt de celebrar-hi un acte simultani a la Biblioteca Romanesa de Castelló i a la Llibreria Carturesti de Timisoara, a més de 2.500 quilòmetres de distància.

Una original aproximació a Estellés

A la primavera de 2013, l'actor Francesc Anyó i el músic Borja Penalba posen en marxa "Estellés, de mà en mà", un espectacle poèticomusical sobre l'obra de Vicent Andrés Estellés en el que amb paraula, so i escenografia es trasmet al públic la gran diversitat temàtica de les composicions del de Burjassot. La iniciativa rep una gran acollida i viatja arreu del territori. També per les xarxes, quan produeixen un grapat de càpsules amb personatges ben coneguts de les arts més diverses.

Borja Penalba i Francesc Anyó

Un any després, l'espectacle salta al paper. Al paper i al disc. Anyó i Penalba, a partir dels poemes amb els quals hi treballen a l'escenari, duen a terme una antologia, que manté la proposta de divisió temàtica: Silencis, Sospirs, Gemecs, Sorolls, Crits i Cants. I s'acompanya amb el disc en directe de l'actuació de l'"Estellés, de mà en mà" a Benicarló.

El títol va ser una de les apostes d'Onada per a la campanya de Sant Jordi i es va distribuir conjuntament amb el diari Ara. Posteriorment, l'extensa i continuada gira dels autors ha fet possible que la publicació recorra el país a ritme d'Estellés.

El teatre també hi compta

Pel que fa a la dramatúrgia, enguany la col·lecció Teatre sols ha incorporat un nou títol, el "Amami, Alfredo, amami", guanyador del Pepe Alba Ciutat de Sagunt, un dels premis d'aquest gènere més prestigiosos de les nostres lletres. L'autor és el dramaturg barceloní Octavi Egea, amb una sòl·lida trajectòria en l'àmbit teatral. Narra les relacions entre un grup d'artistes bohemis en la Barcelona de la postguerra.

A banda de la publicació, el teatre ens ha deixat altres notícies. La més dolorosa ha estat la mort de l'actor Joan Molina, el conegut alcalde de L'Alqueria Blanca, amb qui vam treballar en el seu llibre "La venjança d'en Bernat". D'altra banda, en Joan Manuel Matoses, guanyador del Ciutat de Sagunt 2012 amb "Àfrica", va obtindre el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians per aquest teatre de ciència-ficció. I finalment, Núria Casado va fer-se amb el certamen saguntí d'enguany amb "La comèdia dels quatre quadres", que veurem sobre paper en un parell de mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada