divendres, 12 de desembre del 2014

Es presenta un llibre sobre el 50 aniversari de la Cooperativa Sant Marc de Xert

Aquest 2014 a punt de cloure ha estat un any d'efemèride a Xert. La Cooperativa Agrícola Sant Marc, una de les entitats de major pes social, econòmic, cultural i històric del municipi, ha complert el mig segle d'existència des de la seua constitució, un recorregut que ha donat peu a un llibre que es presentarà el proper dissabte 13 de desembre, a les 18.45 h, i que serveix d'avantsala per a la commemoració del centenari del cooperativisme xertolí que tindrà lloc d'aquí dos anys.


"La Cooperativa Sant Marc de Xert. Història del cooperativisme i de l'oli com a font de riquesa", publicat per Onada Edicions, és una obra conjunta, en la qual diversos autors i autores, provinents de variades disciplines i amb esperit de divulgació, aborden aspectes de la història, el patrimoni, l'arquitectura, el medi natural, l'etnologia o l'agricultura, amb les cinc dècades de la Cooperativa com a punt de partida i com a reeixida experiència gràcies a l'adaptació i als beneficis de tota índole que ha aportat a la localitat.

Conéixer Xert a partir del cooperativisme

Els dos primers capítols es dediquen a estudis de caire agrícola, la que ha estat la base econòmica xertolina des d'antuvi. En primer lloc, Francesca Segura tracta el medi físic, els usos del sòl i la producció del terme municipal, tant històrica com contemporània. A continuació, Xavier Coloma se centra en l'olivera, símbol d'aquest territori, i en especial en la petja que ha deixat en la geografia i la toponímia.

Tot seguit, el llibre gira cap el quasi centenari cooperativisme agrari xertolí. Anna Alexandra Beltran i Vicent Beltran trauen a la llum les primeres organitzacions d'aquest tipus des de l'àmbit europeu fins al municipal amb les actes de la Unión Chertolinense (1916-1941) i la Industrial Chertolinense (1941-1963). El fil el continuen Manuel Beltran i Francisco Mateo Torres amb l'evolució en les cinc dècades de l'homenatjada, la Cooperativa Sant Marc (1964-2014). Aquesta figura, proveïdora de pluges i protectora de collites, és també l'advocació més destacada de l'ermitori de Sant Pere i Sant Pau de la Barcella, tot fent palesa amb aquesta denominació l'estreta relació entre cooperativa, camp i poble que aplega fins a dia d'avui. Per la seua banda, en Juan Antonio Adell hi fa cinc cèntims de la importància de la Secció de Crèdit de l'entitat.

En el camp històric i patrimonial, Joan Antoni Micó descobreix la història del Palau dels Comtes de Pestagua, un dels edificis més emblemàtics de la població i que entre d'altres usos, també ha servirt com a seu de les successives cooperatives. Precisament, la recuperació, restauració i rehabilitació d'aquest palau és el tema que toca Carlos Martín González en el seu article. Conclou Josep Meseguer-Carbó amb una visió dels costums, les eines, les tradicions i la parla popular que ha sorgit al llarg del temps arran del treball en el camp, especialment del treball de les oliveres. Un annex fotogràfic amb imatges històriques i modernes completen el llibre.

Nova col·lecció dedicada al poble

Aquest llibre és també el primer volum de la col·lecció "Biblioteca xertolina" d'Onada Edicions, dedicada a la temàtica local i a l'estudi i difusió del patrimoni de la vila de Xert. La presentació s'emmarca en la jornada del 50è aniversari de la Cooperativa Agrícola Sant Marc, que tindrà lloc al Local Multiusos de la localitat, i que a més de l'acte literari, hi ha programada la conferència "Aplicació de la PAC 2015-2020" a càrrec de José Miguel Ferrer, Director General de Producció Agrària i Ramaderia, i la ponència "La Cooperativa en l'objectiu 2020" per Pascual Romero, assessor jurídic del Grup Intercoop.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada