dijous, 12 de març del 2015

Dones retrobades: presentació i recital de "Illa retrobada" a València

Passat dimecres 11 de març, la "Illa retrobada" de Mari Carmen Sáez es va escoltar a la seu de la Intersindical de València amb les veus d'un grup de dones de la cultura i el periodisme: Marisol González Felip, Xelo Miralles, Amàlia Garrigós, Maria Jose Poquet, Lola Bañon i Dolors Jimeno, juntament a la pròpia autora.


L'acte el va obrir Marisol González Felip. La poetessa de Nules va presentar l'obra i l'autora, va fer cinc cèntims del seu extens recorregut com a escriptora i activista cultural, i va exposar el seu punt de vista sobre "un dels llibres de poesia en valencià que més m'han impactat en els darrers anys".

En Illa retrobada, la poeta, mentre la vida li cau al damunt i vol traure-ho tot de dins, salpa, volent ser guspira d’onades, cap a una recerca en solitud i descobreix que les llunes són cegues. Inventa mirades i acomiada crepuscles per no repetir camins de tornada que no vol.  Planteja oblidar, tallar, trencar, desfer, desaprendre trajectes. Reconeix la necessitat de refer-se, de créixer entre estelles, de rentar-se les mans ferides. Intueix una illa d’esquena al món i que el món s’ha petrificat, però té la certesa que lentament tot torna a començar de bell nou, cíclicament, com un vals improvisat en l’alta mar dels papers que embruta per a viure, ara que se sent distant i incorpòria. Amb cansament, però, mamprén el rumb cap al seu nord. Comprén que cal afanyar-se a viure malgrat la boira, la no-realitat i les petites morts desenfrenades, amb la convicció que no deixarà de fluir el riu interior que desintegrarà tots els obstacles. I tot i la foscor en què segueixen navegant les paraules, celebra les certeses que sent i la inquietud dels ocells. Deixarà d’esperar perquè en la pedrera del cor una llum potent que la despulla li assenyala la terra ferma d’una illa retrobada.

Tot seguit va ser el torn de Mari Carmen Sáez, qui va fer esment, entre d'altres temes, al quefer del poeta, tant a la dedicació per compondre els versos com a la difusió del seus escrits. Finalment, va ser el moment per al recital dels versos d'"Illa retrobada". Podeu veure algunes imatges de l'acte tot clicant ací. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada