divendres, 6 de març del 2015

Dos articles al voltant de la figura, l'obra i l'homenatge a Antoni Ferrer

L'homenatge que el col·lectiu Lletraedeta i el Centre d'Estudis Locals de l'Eliana va retre al poeta Antoni Ferrer, passat divendres, ha tingut ressò en la premsa cultural valenciana d'aquesta setmana, amb dos articles apareguts al Quadern d'El País i al Posdata del Levante-EMV. L'esdeveniment va partir de la presentació de dues novetats literàries de Ferrer, que hi pujaria a una tercera amb el llibre homenatge "Els déus no abandonen Antoni", amb setanta-set veus poètiques i les il·lustracions d'Àngel Carreras com a reconeixement a una dels grans noms de la literatura valenciana de la segona meitat del segle XX i principis del XXI.

"D’Estellés cap ací, no hi ha cap poeta que tinga l’ambició cognitiva i l’exuberància verbal d’Antoni Ferrer"
El prologuista de "Els déus no abandonen Antoni", Enric Sòria, és l'autor de l'article "L'esplendor de la forma", publicat al Quadern d'El País. Sòria efectua una repassada per l'estil literari d'Antoni Ferrer, "un grandíssim poeta" d'esperit franciscà.  "Difícil, altament peculiar, obsedit pels seus temes i perquisicions, paradoxal, un punt revés, de vegades abstrús, en més d’una ocasió reiteratiu, però grandíssim, i amb una veu i un món tan estrictament seus que són inimitables. Acostumar-se al seu univers expressiu, veure’l desplegar-se en variacions constants, sempre sorprenents i sempre fidels al seu propi sentit, com el centre quiet d’una roda que no para de moure’s, és un dels majors privilegis que pot deparar a hores d’ara la literatura en català al lector impenitent", apunta Enric Sòria. 

"El nostre sud"
Ramon Guillem, al suplement cultural Posdata del Levante-EMV, recupera la metàfora entre el Nord i el Sud, la fredor i la calidesa, i posa l'exemple del l'homenatge literari al poeta com una mostra de que és possible "un sud civilitzat, culte, tolerant i lliure: vital i ple de llum".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada