dilluns, 2 de març del 2015

"Els déus no abandonen Antoni". El llibre-homenatge de 77 poetes a Antoni Ferrer Perales

La primera novetat publicada d'Onada en aquest 2015 era una sorpresa. En el marc de la presentació de dues obres del poeta Antoni Ferrer Perales a l'Eliana, passat divendres, el col·lectiu Lletraedeta d'Escriptors en Valencià al Camp de Túria el va homenatjar amb l'aparició sobtada d'un tercer volum, "Els déus no abandonen Antoni", un poemari on una extensa nòmina de plomes literàries han deixat per escrit la seua admiració pel mestre de l'Alcúdia de Crespins.


En total, han estat fins a setanta-set poetes i poetesses aplegats dels quatre punts cardinals de la llengua, que comprenen diverses generacions i que alternen signatures consagrades amb inèdits. Un conjunt que ha donat peu a una obra que parteix de l'homenatge a Antoni Ferrer per fer palesa de la vitalitat del gènere a ca nostra, una vitalitat aconseguida gràcies a la tasca feta pel mateix Ferrer entre d'altres. La llista completa de participants ha estat la següent: Manel Alonso i Català, Vicent Alonso, Lluís Alpera, Vicenç Altaió, Maria Carme Arnau i Orts, Josep Ballester, Alexandre Bataller, Manuel Bellver, Vicent Berenguer, Pere Bessó, Berna Blanch, Jordi Botella, Ivan Brull, Joan Castellano, Francesc Collado, Josep Conill, Miquel De Renzi, Carles Duarte i Montserrat, Christelle Enguix, Maria Josep Escrivà, Josep Antoni Fluixà, Tono Fornes, Maria Fullana, Isabel Garcia Canet, Albert Garcia Hernàndez, Jesús Giron, Antoni Gómez, Marisol González Felip, Marc Granell, Jordi Guerola, Ramon Guillem, Josep Igual, Salvador Jàfer, Manel Joan i Arinyó, Joan Jordà i Sanchis, Iban L. Llop, Eduard Marco, Isidre Martínez Marzo, Begonya Mezquita, Isaïes Minetto, Josep Mir, Francesc Mompó, Anna Montero, Ángel Montesinos, Alfons Navarret, Alexandre Navarro, Joan Navarro, Vicent Penya, Jaume Pérez Montaner, Pura Peris, Josep Piera, Ponç Pons, Josep Porcar, Antoni Prats, Carme Raimundo, Ramon Ramon, Josep Ribera, Isabel Robles, Lluís Roda, Francesc Rodrigo, Emili Rodríguez-Bernabeu, Manel Rodríguez-Castelló, Josep Lluís Roig, M. Carmen Sáez, Empar Sáez, Josep Maria Sala-Valldaura, Enric Sanç, Encarna Sant-Celoni i Verger, Josep Segura, Hèctor Serra, Pau Sif, Sergi Torró, Pau Vadell, Jordi Valls, Eduard J. Verger, Francesc Viadel i Antoni Xumet. Àngel Carreras ha fet les il·lustracions, mentre que el pròleg ha estat obra d'Enric Sòria. Josep Maria Ángel Batalla, alcalde de l'Eliana, Salva Torrent, del Centre d'Estudis Locals i des de Lletraedeta ho han completat amb els llindars.


"La poesia, diu Antoni Ferrer, és probablement el més subtil mètode d’autoconeixement que l’home té. S’aboca al teixit fragmentari de la vida efectivament viscuda, sempre sargit, sempre apedaçat, i repara i revela la túnica inconsútil que aquest constant teixir i desteixir ordeix, perquè l’home, com la vida mateixa, és u i el mateix en els seus canvis, malgrat els canvis i gràcies a ells. Per això, la poesia “pot cobrir de sentit i pietat els meus dies i els dies del meu món. I la història sencera dels vius i dels morts”. Trobar, al besllum dels seus versos, tan savis i tan secretament íntims, el periple fragmentat i la tela inconsútil de l’ésser humà concret i irrepetible que és Antoni Ferrer —amb les seues contradiccions, les seues esperances, i tota l’alegria i el dolor que ha anat fent-lo ser— és una experiència que també ens repara i revela a nosaltres, els lectors, perquè la seua poesia ens acull i ens comparteix", exposa el pròleg d'Enric Sòria.

Antoni Ferrer i Perales va nàixer l’any 1943 a l’Alcúdia de Crespins (la Costera) i actualment viu a l’Eliana (Camp de Túria). Va estudiar Filosofia i Teologia. Fou professor de Secundària. És membre des de 1978 del consell de redacció de Saó. Ha publicat "Fragmentos con figuras para un vaso minoico" (premi Ausiàs March, 1978), "Partitura Laberint" (premi Ausiàs March, 1983), "Cançó de bressol per ajudar a benmorir galàxies" (Premi literari Vila d’Alaquàs, 1985), "Bagatel·les" (1990), "Cant espiritual" (1992), "Pietà" (1993), Cant temporal (2000), "Poesia reunida 1979-2006" (2006), "La dansa de les hores" (2006) i "Variacions Goldberg" (2015).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada