dilluns, 16 de març del 2015

"Un llibre intens, combatiu, valent". Manel Alonso ressenya el poemari "Ciutat, dies insòlits"

"Ciutat, dies insòlits" és el poemari amb el qual Francesc Viadel ha guanyat el darrer premi Josep Maria Ribelles - Vila de Puçol, i que arriba com una de les novetats poètiques d'Onada per aquest Sant Jordi. La revista Sons de Xaloc li ha dedicat una ressenya signada per l'escriptor Manel Alonso, qui de seguida ens contextualitza Viadel com un "outsider" de la seua generació literària.

El títol del llibre, ens informa d’una manera directa d’allò que ens hi trobarem: una mirada personal sobre una ciutat que és centre del poder econòmic i polític, un poder provincià i subsidiari del poder central, amb una classe dominant instal·lada en la fal·làcia, la demagògia més barroera, l’egoisme, l’autoodi i encaparrada en destruir tot moviment individual o col·lectiu que no estiga al servei dels seus interessos i dels seus amos.

La crítica parteix els títol: a "Ciutat", Alonso exposa com veu Viadel a València, que ben bé també podria aplicar-se a altres ciutats; mentre, a "dies insòlits" són aquells que han marcat el recorregut vital del poeta. Tot seguit, el crític apunta l'estil caracteritzat per un estil potent, personal i contundent, fins esdevindre "un llibre intens, combatiu, valent, gens ni mica pamfletari, en què l’autor ha posat la sang i el fetge, la seua llarga experiència com a observador crític i sagaç de la realitat que l’envolta, una realitat a la qual li agrada descobrir-li les veritats ocultes".

Podeu llegir la ressenya sencera tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada