dimarts, 5 de maig del 2015

Misèries humanes i memòria històrica. "L'any de l'herba sana" ressenyada a Sons de Xaloc

"Una novel·la que parla de la condició humana i de la necessitat de recuperar, per a tancar ferides, la memòria històrica". Així veu el crític literari Manel Alonso el nou llibre de Josep Usó, "L'any de l'herba sana", en l'article que li ha dedicat a la revista digital Sons de Xaloc. Alonso exposa l'origen d'aquest títol amb el qual bateja un període, el de la immediata postguerra, en el que els xiquets arrancaven i venien aquesta planta a les tropes nordafricanes, bones consumidores d'aquestes infusions. I si aquesta és la coordenada temporal, l'espacial la trobem en un poblet de l'interior de la Plana de Castelló, que no mai es anomenat.

D'una altra banda, el crític apunta com els personatges creats per Usó són les peces "d'un trencaclosques en el qual les obsessions i misèries humanes juguen un paper fonamental".

Josep Usó, amb una prosa rica i àgil, va construint una trama amb una gran tensió narrativa que atrapa amb facilitat el lector. És interessant veure com construïx peça a peça tot l’univers que conforma el relat, com perfila cadascun dels personatges dotant-los d’una gran versemblança i una gran personalitat així com un destí que sovint els porta cap a un final desesperançat.

Podeu llegir la crítica sencera tot clicant ací. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada