dimecres, 17 de juny del 2015

Preparant novetats: "Famílies tradicionals de Benicarló. Cinquanta renoms (Volum I)" de Jaume Rolíndez i Pedro Manchón


Els renoms de veïns i veïnes de Benicarló formen part de la nostra cultura com a poble, formen part de la riquesa lingüística i creativa i són una part fonamental de la memòria col·lectiva de la societat. I és que cada renom particularitza algun tret característic de la persona a la qual es refereix. En efecte, els renoms els han construït tenint en compte els vicis, els defectes, els llocs de procedència, els oficis, el comportament social, l’aspecte físic, els costums, la relació amb el medi ambient, la situació econòmica, etc. I totes aquestes característiques són les que han distingit i distingeixen encara el nostre corpus social, la nostra llei de vida. Els renoms ens diuen com érem, com actuàvem, com vivíem… Els renoms ens fan ser més poble i, millor encara, els renoms ens fan ser poble. I per aquestes raons som el que som i les raons perquè som com som. Es perden els renoms a la nostra societat. I a gran velocitat. Cada volta s’escolten menys renoms a excepció de casos rars que cal lloar amb determinació.

Jaume Rolíndez Fonollosa (Benicarló, Baix Maestrat, 1934) és mestre d’escola jubilat, ha guanyat diversos premis literaris i és autor entre altres llibres de: Des de la Tossa, un recull de poesia del territori benicarlando (Penya Setrill, 1995); L’Estel del Collet. Nadal a Benicarló, una representació teatral que situa a Benicarló el goig de Nadal. Es va estrenar a Benicarló el Nadal de 1998 i des d’aleshores s’ha representat any rere any en trenta-quatre ocasions (Associació Cultural Alambor, 1998); Tu, premi de poesia Vila de Nules, 1997; Benicarló, país de cadufs, recull de rondalles benicarlandes (Caixa Rural de Benicarló, 2001); Juguem a cucassela, col·lecció de poemes infantils (Associació Cultural Alambor, 2002); Cercant l’ànima del Maestrat dels Castells, un cant poètic a la comarca autèntica del Baix Maestrat (Centre d’Estudis del Maestrat, 2005); Sense treva. 50 anys de Càritas a Benicarló, un estudi de la caminada de Càritas de Benicarló al llarg dels primers cinquanta anys de vida (Onada Edicions, 2014); Paraules menudes, poemari per explicar les emocions d’una dona embarassada (Onada Edicions, 2014).

Pedro Manchón Pau (Benicarló, Baix Maestrat, 1980) és periodista i des de fa poc també mestre d’escola. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits i audiovisuals com a director, redactor i corresponsal. És autor del llibre Benicarló, el nord de les Falles (Addis Edicions 2008) i 40 anys de Falles. Benicarló 1973 – 2013 (Diputació de Castelló, 2013), editat amb motiu del quarantè aniversari de la festa a la ciutat. Ha escrit articles i assajos participant en llibres i revistes i col·laborant en projectes premiats en concursos i convocatòries per la promoció lingüística. També és autor de diversos contes, alguns dels quals han format part de reculls com Incipit (2011), col·lecció publicada anualment per l’Ateneu Barcelonès des d’on va començar l’itinerari d’aprenentatge literari a la seua escola d’escriptura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada