dimecres, 10 de juny del 2015

Una novel·la plena d'humanitat. Onada reedita "1937", la reeixida novel·la de Joaquim Biendicho

Un dels objectius d'Onada Educació és promoure la literatura de proximitat i apropar als estudiants als autors i autores de les seues comarques, amb els quals comparteixen espais, llengua, societat, història... que contribueix al vincle entre l'obra i el lector. I la literatura juvenil al Camp de Tarragona és una de les apostes més potents del projecte, que compta amb noms com Margarida Aritzeta, Jordi Tiñena o Maria Lluïsa Amorós, entre d'altres, als quals s'hi sumen, aquest mes de juny, els tarragonins Àngel-O. Brunet i Joaquim Biendicho.

Amb Biendicho reeditem una de les seues novel·les més reeixides, "1937", que va ser guardonada amb el Premi Pere Calders. Ambientada en la ruralia d'entre Vila-seca i Salou durant el segon any de la Guerra Civil espanyola, narra les vivències de la família Joy, qui viuran tota mena d'embolics i aventures, alguns dramàtics, d'altres misteriosos i intrigants. Un relat curt i potent, que s'adiu com a lectura preceptiva per al segon cicle d'ensenyament secundari i Batxillerat.

Un llibre que ha recaptat bones crítiques

La primera edició de "1937" va veure la llum fa sis anys, al caliu del guardó literari, i de seguida va obtindre unes bones valoracions per part de la crítica. A El Punt-Avui, Carme Masip apunta que tot i el rerefons bèl·lic, no és una novel·la històrica, "ni tan sols per fer una reflexió sobre les maldats del conflicte (en tot cas, hi reflexiona el lector pel que hi llegeix), ni per fer quedar bé o malament l'un o l'altre bàndol. La novel·la és fruit del que li explicaven els seus pares, quan ell era petit". Per un altre costat, Masip enumera diversos punts forts del llibre, com que "l'autor sap crear falses expectatives", els moments de tensió, suspens, por "i, sobretot, molta humanitat". 

Potser el més encertat de la novel·la és precisament això, que és molt real, molt humana i, per tant, propera a nosaltres. El que senten els protagonistes i les seves reaccions són les mateixes que hauríem sentit nosaltres, els lectors, en la seva situació.

Marta Planes, a Llegir en cas d'incendi, hi va en la mateixa línia: "el gran encert d’aquesta novel·la és que el conflicte bèl·lic es manté en un relatiu segon pla, el protagonisme és per a la família de cal Joy, que treballa per tirar endavant la seva masia a prop de Vila-seca. No es tracta, doncs, d’una novel·la històrica, sinó d’una finestra que ens permet observar les evolucions d’una família i el seu entorn".

Per la seua banda, Jesús M. Tibau al blog Tens un racó dalt del món, assenyala que "1937" ens parla "d'una vida diària plena de duresa, però també d'humanitat. Molts fragments del llibre ens sorprendran, ens posaran la carn de gallina per la seva cruesa, per la presència de la mort ben a la vora i, per contrast, també de la vida". I un altre blogaire, Miguel Ángel Fernández a Baúl de notícies, hi destaca "la guerra, la por, la fantasia, la infància, el camp i la vida rural com a temes principals", així com l'apartat lingüístic, amb expressions locals i un ric vocabulari referit al camp que empra Joaquim Biendicho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada