dimarts, 29 de desembre del 2015

2015, un any de llibres – la literatura infantil i juvenil

Vehiculada a través del projecte Onada Educació, la literatura infantil i juvenil, la LIJ és un dels gèneres de referència i pels quals cada cop apostem en obres de major qualitat que ajuden als primers lectors i lectores a tindre obres divertides, i als mares i pares a comptar amb lectures amb valors. A més a més, es complementa amb històries pensades per treballar a les aules i contribuir a l’ensenyament.

El xiulet roig

Sens dubte, el plat fort de la literatura infantil ha estat el II Premi Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló. El certamen es va obrir a la primavera, i tot just abans d’estiu, el jurat composat per Ignasi Blanch, Miguel Ángel Giner, Mercè Climent i Laura Santervás van decidir que l’obra guanyadora havia de ser “Quan xiula l’avi”, una tendra història de la relació entre una xiqueta i el seu avi simbolitzada per un xiulet roig. Dos autors de Banyeres de Mariola, César Barceló a les il·lustracions i Clara Berenguer al text, signaven aquesta xicoteta obra mestra que aporta valor al Ciutat de Benicarló com a premi a tindre en compte en l’àmbit de l’àlbum il·lustrat.

 
El jurat de la segona edició en plena deliberació

“Quan xiula l’avi”, i la seua versió en castellà, “Cuando pita el abuelo”, es va presentar amb un notable éxit a finals de novembre a València. A la setmana següent, Benicarló es va omplir de xiulets rojos per vincular el conte amb la ciutat amb motiu de la presentació al Maestrat. I més tard, un altre éxit a Banyeres, que seran només l’avantsala del que fa pinta de ser un dels llibres infantils més destacats del 2016.

 Presentació de "Quan xiula l'avi" a València

Més àlbums d’Imagina

La col·lecció Imagina és la que conté els àlbums il·lustrats de prestigi, i a banda dels premis Ciutat de Benicarló, enguany ha incorporat altres dos títols: “Alfred i els tres peixets del matí” i “La meva àvia és una princesa”.

El primer, també publicat en doble versió (“Alfredo y los tres pececillos” en castellà) és un conte ambientat a l’Albufera de València, on un humil pescador, l’Alfred, viurà una experiència màgica. L’acurat text d’Enric Sanç es troba amb les colorides il·lustracions d’Ángel Carreras, tot donant peu a un lluminós relat que es llegeix com una rondalla.

 Presentació de "Alfred i els tres peixets del matí" a la Pobla de Vallbona

Mentre, ja cap desembre, Judit Robert, creadora d’àlbums com “Un cabdell de fil màgic” o “El color dels sentiments”, reivindicava la memòria històrica i el paper dels majors en “La meva àvia és una princesa”. Presentat cap desembre, compta amb unes curioses il·lustracions composades a través de dibuixos, fotos i collages, amb disseny de Laura Vernet.

Bàrbara i Jaume no s’aturen

En clau ebrenca, des d’ençà 2014 l’àlbum infantil té tres noms propis: l’autora Núria Ibáñez i els joves protagonistes de la col·lecció “El Montsià de Bàrbara i Jaume”, uns contes per a conèixer el patrimoni de la comarca més meridional de Catalunya i preservar-ne les tradicions, els costums, la parla, la riquesa natural i immaterial d’aquestes terres. És conegut que la intenció és que cada poble del Montsià tinga el seu propi conte, i enguany s’hi han afegit tres més. Per Sant Jordi aplegaven els volums de Santa Bàrbara (“Descobrim l’or de la Plana!”) i d’Alcanar (“Entre la serra i la mar”) i ara per Nadal trobem el de Sant Jaume d’Enveja (“Els ritmes del delta de l’Ebre”), amb la qual cosa en tenim cinc contes, xifra que augmentarà en l’any entrant.

 La presentació dels contes a Benicarló

A més a més, el fenomen de Bàrbara i Jaume no es restringeix a la publicació. De la mà de Núria Ibáñez, ha estat un any farcit de presentacions i contacontes, als pobles del Montsià però també al Maestrat i a Tarragona. Hi compta amb una notable comunitat a Facebook, així com un propi blog i fins i tot un vídeo musical amb la jota composada als protagonistes per Artur Gaya.

La Feram… i El Dragón

La col·lecció La Feram és la marca que s’utilitza per aquells llibres destinats a xiquets de Primària. S’hi divideix en tres línies, amb un color identificatiu, un per cada cicle d’aquest període de l’ensenyament. I enguany hi hem tingut una novetat per cadascun dels colors.

A primavera, la Sèrie Roja va ampliar-se amb “Obre el teu cor”, l’altra estrena d’enguany de Judit Robert. El llibre és un autèntic calaix de sastre amb un punt en comú: aprendre valors positius. D’aquesta manera, els microcontes venen acompanyats de dibuixos, punts de llibre i molts altres elements. A més a més, és una obra solidària amb dues ONGs que hi desenvolupen el seu treball a Nepal.

Presentació de "Obre el teu cor"

Mentre, la Sèrie Verda es va obrir amb els poemes de la valenciana Fina Girbés a “Versos de colors”. Un poemari infantil que busca la màgia de les coses quotidianes il·lustrat per Marc Bou.

A finals d’any s’obria la col·lecció El Dragón, destinada a obres en castellà, i ho feia per la Sèrie Blava, la dels més menuts amb “La brujita Amelú” de María Amparo Herrero. És un llibre pensat especialment per a treballar a l’aula la comprensió lectora. A partir de les aventures d’una jove bruixeta, el volum conté uns exercicis per fixar el que l’alumnat està llegint i millorar-ne aquesta capacitat. 

 Presentació de "La brujita Amelú"

Maremàgnums

El que La Feram és a Primària, Maremàgnum és a Secundària i Batxillerat. Aquesta vessant del projecte Onada Educació ha tingut quatre novetats enguany, dues a la Sèrie Taronja i dues a la Roja, amb un destacat protagonisme dels autors del Camp de Tarragona.

Totes quatre van arribar en el primer semestre de l’any, i les Taronges s’hi van avançar amb les propostes de Maria Lluïsa Amorós i Lourdes Boïgues. La reusenca Amorós presentava “El misteri de la capsa magnètica”, les aventures d’una colla de xiquets per trobar-ne l’origen d’una capsa misteriosa, ambientada en un poblet de Suïssa. I si aquest és un relat més ajustat a la realitat, “Guarda’t del vent del desert” de la simatera Boïgues s’endinsa en el món de la fantasia amb una aventura de tall més clàssic: ambients exòtics, lluites, conspiracions, una protagonista forta i decidida…

 Presentació de "Guarda't del vent del desert" a Simat

Pel que fa a les Roges, dos autors de Tarragona, Joaquim Biendicho i Àngel-O. Brunet van presentar conjuntament les seues obres. Biendicho retornava amb “1937”, la reedició de la novel·la guanyadora del XIV Premi Pere Calders, una història de relacions humanes amb la Guerra Civil al Camp de fons. Brunet, per la seua banda, feia amb “Dirk, dixit!” una novel·la gairebé cinematogràfica, carregada d’humor, d’acció i de ciència-ficció al voltant d’una misteriosa desaparició sense resoldre.

 Biendicho i Brunet a la presentació conjunta dels seus llibres a Tarragona

I hi haurà més!

La Literatura Infantil i Juvenil continuarà a Onada Edicions en el 2016. Coneixerem el III Premi Ciutat de Benicarló, les excursions de Bàrbara i Jaume arreu del Montsià i també tindrem els maremàgnums de dos destacats autors: Jesús Tibau i Joan Pinyol, entre d’altres novetats.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada