dimecres, 3 de febrer del 2016

El més consultat a Onadaedicions.com durant gener

Un cop més, recuperem entre les estadístiques quines han estat les obres més vistes en ficció i no-ficció a la pàgina web d'Onada durant el passat mes de gener.

FICCIÓ

1. Quan xiula l'avi. Un dels llibres valencians que més fort ha sonat aquest Nadal és l'àlbum infantil guanyador del Premi Ciutat de Benicarló, una obra dels autors de Banyeres de Mariola César Barceló i Clara Berenguer que narra, de manera emotiva, punyent i divertida, la relació d'una xiqueta amb el seu iaio i un xiulet de color roig. Després de les exitoses presentacions a València, Benicarló i Banyeres, el pròxim 5 de febrer aplega a Castelló.

2. Mango con pimienta. Dels llibres guanyadors del Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim, la novel·la d'Ángel Martínez Bermejo és sens dubte la més periodista de totes. Com si fòra un dietari, l'autor ens descriu un periple per la regió índia de Kerala, un estat ben diferent a la resta de la Unió. Atent als aromes i les sensacions, alternant allò més turístic amb allò més profund, i donant-hi veu a les persones anònimes que conformen el paisatge, el narrador ens pinta una terra carregada d'història i de cultures.

3. La lluna de Praga.  Jordi Santasusagna va escriure aquest thriller ambientat entre les ciutat de Manresa i Praga, que gira al voltant de la desaparició d'una alumna en un viatge de fi de curs a la capital txeca. Des d'un doble punt de vista, el de la pròpia estudiant i el d'un professor, es reobren velles històries i noves traïcions.

4. L'Estirp de la Sang Reial. Si hi ha una lectura pròpia dels instituts del Maestrat, és aquest llibre de Pep Castellano. Publicat en dues edicions, el llibre narra les investigacions del comissari Arrufat per descobrir una misteriosa trama, pels municipis d'aquestes comarques del nord valencià. Literaturitzar el territori des de la literatura juvenil i amb èxit.

5. Espill. La darrera novetat de la col·lecció Imprescindibles ens porta cap el Segle d'Or de les lletres valencianes. Jaume Roig va composar aquesta obra coneguda per la misogínia, tan exagerada que fins i tot podria ser una parodia. És una de les línies que apunta Salvador Vendrell, qui ha adaptat el vers medieval a la prosa contemporània sense perdre'n la força de l'original.

NO FICCIÓ

1. Antologia de Joan Fuster. Amb una vocació de divulgar l'obra de Joan Fuster, el professor Vicent Terol ha seleccionat una sèrie de lectures, tastets que posen de manifest la vigència i la diversitat dels plantejaments de l'intel·lectual de Sueca. És un llibre que ha tingut una gran acollida a l'àmbit de l'ensenyament, però que està obert per a tots els públics.

2. La presa de Sant Mateu del Maestrat pels anglesos a la Guerra de Successió. Aquest llibre, aparegut a finals de l'any passat, versa sobre l'escriptor Pere Vicent Sabata i el seu fullet "Diaria y verídica relación de lo sucedido en el asedio de la villa y plaza de San Mateo", publicat l'any 1706, en plena guerra, i que va ser traduït a l'anglès. El filòleg i investigador Enric Querol és l'autor d'aquest estudi.

3. La cuina de Traiguera. Des de la història i la literatura a la gastronomia com a descriptora d'un territori. A través de la col·lecció de llibres culinaris La Teca s'aborda la societat dels nostres pobles i comarques, com és el cas de la vila de Traiguera, al Baix Maestrat on l'escriptor Vicent Sanz i el cuiner Rafael Gauxachs ens posen sobre la taula un seguit de receptes que dibuixen la història, els costums i la idiosincràcia de la localitat.

4. Els millors pinxos i tapes de la carxofa de Benicarló. L'última novetat publicada aplega justament pels dies de la festa gran que la ciutat maestratenca dedica al seu producte més reconegut: la carxofa. De la mà de l'Associació Benicarlanda de Bars i Cafeteries arriben una trentena de propostes que mostren la versatilitat d'aquest fruit en la seua versió més mini i innovadora.

5. La pastisseria i la cuina de la garrofa. De la carxofa a la garrofa, dos productes del territori que s'han reivindicat. I en aquest cas, aquest retorn va vindre acompanyat d'un llibre que ha esdevingut un autèntic clàssic de la col·lecció La Teca, gràcies a la bona feina de la Fundació Alícia i de diversos restauradors i cuiners que han apostat per la garrofa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada