dimecres, 9 de març del 2016

"Els ritmes del delta de l’Ebre": Nuria Ibáñez transmet en clau musical l’estima pel territori



Núria Ibáñez escriu “perquè em sento lliure expressant els meus sentiments i m’agrada transmetre-ho a la gent”. L’autora de la col·lecció de contes infantils que edita Onada edicions i que tenen com a protagonistes a Bàrbara i a Jaume, dos infants que recorren el territori descobrint les característiques històriques, culturals, paisatgístiques i especialment les variants dialectals que són intransferibles de cada indret visitat, afirma que “m’agrada el vincle que es crea entre lectors-escriptors i em permet ser més sociable, però sobretot em dóna pau”. Núria va començar a mostrar al públic el que escrivia a partir de l’any 2013, “fins al moment tenia cosetes en un calaix o en llibretes que només coneixia jo”. Amb "Els ritmes del Delta de l’Ebre", Bàrbara i Jaume indaguen en un territori estimat que té un ritme, un so, particular. Núria ha editat la col·lecció amb Onada edicions, i actualment està visitants diferents ciutats del territori per compartir i presentar aquest últim títol.

Com ella mateixa explica, l’essència dels pobles del delta de l’Ebre no s’entendria sense tenir en compte els ritmes musicals. Per això al títol hem posat “els ritmes”, perquè el Delta no només té ritmes naturals en quant al cicle de l’arròs o els viatges migratoris de les aus o les pujades i baixades del riu. El Delta sense la tradició musical no seria el mateix. “Ha estat molt important conèixer directament a cantadors/enversadors del terreny de l’antiga escola que encara viuen, els més grans te n’adones que han fet de mestres dels més joves en algun aspecte i això és molt bonic. És un ofici on l’admiració i el respecte generacional són fonamentals per a que tingue continuïtat”.

El seu lema és, “per a que una terra segueixi viva s’ha de valorar, cuidar i promocionar”. I amb aquest fil conductor "Els ritmes del delta de l’Ebre" explica tradicions per generar curiositat cap a la nostra comarca, “estic parlant de gent de la mateixa província de Tarragona, als que el Montsià els sona a una zona molt llunyana quan en realitat està a tres quarts d’hora de la capital de la província”. A més aquest últim títol de la col·lecció de Bàrbara i Jaume aporta com la resta de volums que la integren un enriquiment lingüístic que és un dels objectius també establerts des de l’inici.

Quan al moment que està vivint la literatura infantil, l’autora apunta que “ara hi ha moltes més maneres d’arribar als xiquets, els contes no són només en paper... la creativitat està a flor de pell i això és molt bo. Entre tots espero que aconseguim fer petits grans lectors”. Respecte a l’agenda de presentacions arreu el territori, i després d’una primera presentació, destaquem que algunes d’elles tindran lloc a:

9 abril presentació a la llibreria Avelina a l'Ampolla, a les 18:00h
14 abril presentació a la llibreria "La 2 de Viladrich" de Tortosa, presentarà Anna Zaera, a les 19:30h
18 abril presentació a la Biblioteca de Mont-roig del Camp (Tarragona) presentarà Judit Robert (escriptora)a les 18:30h
19 abril presentació a la llibreria La Capona (Tarragona) presentarà Eudald Carbonell (arqueòleg IPHES) i Cinta Bellmunt (periodista) 20:00 h
22 abril presentació a la Biblioteca de La Ràpita, a les 19:30h

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada