divendres, 1 d’abril del 2016

Onada impulsa la nova narrativa valenciana

L’editorial continua la seua aposta per una literatura jove plena de cor i coratge

Alícia Coscollano

L’editorial Onada aposta pels nous autors de la narrativa valenciana. Títols d’àmplia diversitat i temàtica dins de la col·lecció de narrativa acrediten el bon estat i salut de les lletres valencianes que prenen relleu amb nous autors plens de força i vitalitat mediterrània.

Onada pren testimoni i acull noms tant esperançadors per la les nostres lletres com el d’Enric Anyó i el seu ‘Dimonis de la riera encesa’; el guardonat Francesc Gisbert, l’obra del qual ‘Un món de bojos’, ha guanyat el 17é Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt, o Ivan Carbonell Iglesias, que amb ‘La paciència del Minotaure’ s’ha erigit en guanyador del X Premi Internacional de Literatura de Viatges Ciutat de Benicàssim. Com la resta de títols que edita Onada, aquestes obres estan farcides de cor i coratge, de històries tendres o iròniques i crítiques, arguments que segueixen el millor ofici de la novel·la negra. Totes elles, però, esdevenen obres plenes d’actualitat escrites per autors amb una vincle generacional nascuts a finals dels anys 70. Les obres comparteixen les inevitables referències culturals comunes, i els autors tenen com a punts geogràfics originals ciutats que poden recorre des de l’aspecte literari ciutats com ara Benicarló, Valencia o Alcoi. Diferents indrets que conflueixen, no obstant, en la gran qualitat i la mestria de l’estil.

En el cas d’’Un món de bojos’, Gisbert es centra en un grup de perdedors i fracassats que se uneixen en una aventura insòlita. Una científic tronada, una vídua revolucionària, una artista oblidada, una periodista caigut en desgràcia o un actor pobre conformen el material humà que dona sentit a la història de Gisbert. Una novel·la mitjançant la qual aquest grup marginal es convertirà en el maldecap de les multinacionals i els poders fàctics.

A ‘La paciència del minotaure’, Carbonell situa el seu personatge, Evian, viatjant per Amsterdam, Cracòvia o Munic en un fascinant periple que finalitza a Ítaca. Evian deurà mirar el minotaure cara a cara després de recórrer de punta a punta el laberint. El protagonista de ‘La paciència del minotaure’ deurà encaixar les diferents peces a través dels vistges.

Quan a ‘Dimonis de la riera encesa’, Anyó dibuixa un Maestrat en una època apassionant, farcida encara de foscor i misteri en la qual la religiositat i la superstició es confonen en el context dels segles XVI i XVII. Llorenç és el fill menut d’una poderosa família i torna a casa després de lluitar durant quatre anys amb els terços reials. El seu retorn trastocarà el destí de Lluïsa, la seua antiga promesa. Anyó esbossa un personatge pertorbat per la seua traumàtica experiència a la batalla.

Amb Anyó, Carbonell i Gisbert, ens submergim en històries polièdriques que ens apropen a personatges i arguments plens de vitalitat. Nous autors de la narrativa valenciana que asseguren la plena vitalitat de les nostres lletres i que construeixen amb les seus aportacions les bastides de la nova literatura en llengua catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada