dimarts, 12 d’abril del 2016

"Somiar el país". Blanca Aparisi parla de "Escriure el país" a El Temps

Més que un llibre, "Escriure el país" és un mural que reuneix a trenta-sis autors i autores de referència de les lletres valencianes contemporànees, a través de diverses generacions, i proposa una visió de la societat del país des de les comarques, els pobles i els barris, cadascun des del seu estil. Una obra única, que ha estat la suma dels més de deu anys de recorregut del cicle homònim que condueix el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant, al qual hi pertanyen Isabel Marcillas, Anna Esteve i M. Àngels Francés, coordinadores del títol.

La revista El Temps s'hi ha fixat i de la mà de Blanca Aparisi li ha dedicat l'article "Somiar el país", on explica l'impuls d'aquelles conferències literàries per tal de "trobar i literaturitzar aquesta personalitat col·lectiva dels valencians", de manera que, ara, el llibre "va teixint l'essència dels valencians", amb una nòmina de veus que inclouen des d'Isabel-Clara Simó a Xavi Sarrà i de Manel Garcia Grau a Joan Garí.

Junt a construccions literàries i poètiques que mostren la qualitat dels lletraferits valencians, Escriure el país ha recopilat relats de caire autobiogràfic. Gran part d'aquestes històries de vida descriuen la metamorfosi de l'entorn i qüestionen si la modernització de la societat valenciana ha significat un avanç o un endarreriment. Davant la desídia dels propietaris de les terres que fa anys cultivaven productes de la terra a la Safor o la desforestació i la destrucció de paratges naturals per construir massivament noves finques a Alacant, es cau en la nostàlgia, la tristesa i fins i tot en la desesperació. La transformació del paradís valencià que vàrem rebre és, en realitat, la mutació d'un poble que va perdent la seua identitat.

Podeu llegir l'article sencer tot clicant ací.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada